Радев към ДБ: След като за 8 месеца не е свършено необходимото, трябва ли да смятам, че сте путинофили под прикритие

Кохортата около мен всички са завършили американски академии. А вашата кохорта е завършила съветски академии, добави той

ДБ на консултации при Румен Радев
ДБ на консултации при Румен Радев Източник: БГНЕС

Да защитавам своите хора, това е мой стил на работа. Когато се атакуват хората около мен, аз не мога да си мълча, заяви на срещата с представители на "Демократична България" президентът Румен Радев. И добави: "Кохортата около мен всички са завършили американски академии. А вашата кохорта е завършила съветски академии".

 

Модернизацията на армията трябва да бъде приоритет на всички политици, но след като за 8 месеца не е свършено необходимото, трябва ли да смятам, че сте путинифили под прикритие, обърна се президентът към "Демократична България", които участваха в предишното редовно правителство.

 

"На последните избори българските граждани не гласуваха доверие на нито една политическа сила сама да управлява, напротив – парламентът е фрагментиран. Това прави усилията за излъчване на мнозинство за решаване на важните проблеми пред българското общество един труден, но не невъзможен процес. Още повече, че освен съставянето на правителство, пред парламента стоят още много други важни задачи", припомни държавният глава.

 

Няма да насроча избори за януари и февруари. Ще връча третия мандат след Нова година, така че изборите да са през март. Силно се надявам да не се стига до трети мандат. "Следя със загриженост това, което се случва в българския парламент и ми се струва, че не това очакват българските граждани. Това, което очакваме всички, е консолидация за намиране на успешна формула за съставяне на управление, за решаване на важните проблеми", каза още президентът. Според него обаче конфронтацията нараства и се чертаят нови разделителни линии.

 

"Политическата система върви към раздробяване", изтъкна Христо Иванов и заяви, че е необходим диалог, но той да не е на безпринципна основа. ДБ ще оценява по три критерии - съдебната реформа, ясното отношение към въпросите на сигурността, разумен икономически ресурс, дали да съм се научили да водим диалог съдържателно и можем да показваме самоограничения.

 

"Вие почти 8 месеца управлявахте, какво направи вашето правителство за модернизацията на армията", попита президентът.

 

Христо Иванов отговори, че времето на управлението, в което е участвала ДБ, е недостатъчно. "Ние внесохме законодателни предложения да се създаде фонд, в което да се натрупат средствата, които се отделят за модернизацията на армията. Това е сложен процес, който не може да стане за една нощ", допълни той относно модернизацията на отбранителните сили.

 

Не смятаме, че сме атакували ръководството на министерството на отбраната. Путин има интерес от една разединена Източна Европа, смята съпредседателят на ДБ. Ако българските служби имат информация, че едно или друго дейстиве ще вкара България във война, това означава, че веднага трябва да се свика КСНС. Не съм сигурен, колко е продуктивен този разговор, подчерта Иванов. Този тип разкрачени позизии не са в интерес на България, смята Иванов.

 

"Крим е руски", е една фраза която тежи, заяви Христо Иванов като напомни думи на президена от предизборната кампания през 2021 г., че Крим е руски.

Анексирането на Крим е в нарушение на международното право, но руските самолети излитат от Крим, това е обективна реалност, отговори президентът.

 

Още от "Политика"

Георги Георгиев от ГЕРБ призова Терзиев и "Спаси София": Долу ръцете от ''Патриарха''

Екипът на Васил Терзиев и спасителите от "Спаси София" с откровени лъжи и незачитайки мнението на гражданите променят движението по бул. "Патриарх Евтимий" в центъра на София, допълва той

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Радев наложи вето върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите

Това е третият път (след указите му от 2017 г. и 2019 г.), когато Румен Радев възразява срещу мерки, подобни на приетите в този закон", се казва в съобщение от президентската администрация

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени