Радев към Вархей: ЕС да реагира и на засегнати права на обикновени граждани с българско самосъзнание в РСМ

България цени острото осъждане на отказа на РСМ да допусне на нейна територия Андрей Ковачев, каза още държавният глава

Румен Радев и Оливер Вархей (снимката е архивна)
Румен Радев и Оливер Вархей (снимката е архивна) Източник: Прессекретариат на Президента на Република България

Само чрез спазването на правата на човека и на принципите на добросъседство Република Северна Македония може да постигне напредък в процеса на европейска интеграция. Това заяви президентът Румен Радев, който на "Дондуков" 2 се срещна с комисаря по политиката на разширяване и съседство на ЕС Оливер Вархей, съобщиха от президентския пресцентър.

 

В началото на срещата държавният глава подчерта, че България високо цени активната работа и рационалния подход на Европейската комисия и лично на комисаря по разширяване и съседство за ускоряването на процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани, което е особено важно за гарантиране на стабилността и сигурността на Европа.

 

"Свидетели сме на засилваща се системна дискриминация, на полицейски, административен и съдебен произвол спрямо българските сдружения, на засилване на престъпления от омраза срещу българите и хората с българско самосъзнание в Република Северна Македония", подчерта Румен Радев.

 

Президентът открои системния натиск и посегателства спрямо българите и българските клубове в РСМ през последните месеци, както и приемането на закон с ретроактивно действие за фондациите и гражданските сдружения, на базата на който от 17 000 неправителствени организации в страната бяха закрити единствено два български клуба.

 

България високо цени реакцията на европейските институции и острото осъждане на отказа на Северна Македония на 6 май да допусне на нейна територия евродепутата Андрей Ковачев, посочи държавният глава.

 

"Очакваме да има такива реакции не само когато са засегнати правата на членове на ЕП, но и на обикновените европейски граждани, на гражданите на РСМ с българско самосъзнание", допълни Радев.

Още от "Политика"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени