Радев: Надявам се Петков да е обмислил последствията от изгонването на руските дипломати

Румен Радев участва на среща на върха на НАТО в Мадрид

Кирил Петков и Румен Радев
Кирил Петков и Румен Радев Източник: Zonanews

 Не мога да дискутирам този въпрос, защото не разполагам с необходимата информация. Надявам се министър-председателят в оставка да е взел това решение на базата на солидна и достоверна информация и да го обмислил добре и като мащаби и като последствия".

 

Това отговори президентът Румен Радев на журналистически въпрос, свързан с новината, че България гони 70 руски дипломати. Министър-председателят в оставка Кирил Петков заяви, че тези дипломати са идентифицирани като хора, свързани с чужди служби и са работили срещу интересите на България.

 

Румен Радев участва на среща на върха на НАТО в Мадрид. Лидерите на 30-те държави членки в Алианса се очаква да приемат мерки за укрепване на източния фланг на алианса и увеличаване на числеността на силите за бързо реагиране, както и начини за оказване на допълнителна помощ за Украйна във войната с Русия.

 

"Срещата на върха на НАТО започва в ключов момент при напълно при радикално променена стратегическа среда за сигурност в резултат на Руската агресия в Украйна и засилена конкуренция между основните стратегически играчи на глобалната сцена. Предстои на тази среща да бъде приета новата концепция на НАТО, която ще определи заплахите и рисковете пред сигурността и новите политически и военни задачи пред НАТО", обясни Радев какви решения се очаква да бъдат взети на срещата на върха.  


"Новата среда за сигурност изисква, разбира се и нови подходи и решения, които да гарантират, че войната в Украйна няма да увеличи своя пространствен и териториален обхват. След десетилетия на фокусиране върху борбата с тероризма и укрепването на мира, далеч от нашия регион, Алиансът се връща към своята същинска мисия: да бъде гарант на суверенитета, сигурността и териториалната цялост на членовете, а също така това означава повишена отговорност и единство, които ще демонстрираме на тази среща. Така че да покажем своята отровност към колективната отбрана и към сигурността на всяка една страна член", допълни Радев.

 

"България активно участва в дискусиите по новата стратегическа концепция. През 2019 г. България беше сред инициаторите на създаването на ускорителя за иновации в отбраната и на фонда за иновации на НАТО. Това ще е един от основните акценти на срещата”, допълни Румен Радев.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени