Радев не се спря - натиска правителството за лизинг на изтребители "Грипен"

Преговори продължават да се водят и с Франция, но до разговори за оферта все още не се е стигналf

Румен Радев (вляво) и Димитър Стоянов (вдясно)
Румен Радев (вляво) и Димитър Стоянов (вдясно)

Служебният кабинет очаква в началото на следващия месец да получи оферта от Швеция за придобиване на лизинг на изтребители "Грипен". Военновъздушните сили планират да ги използват до пристигането на първата партида нови американски самолети F-16. Това стана ясно от изслушването на министъра на отбраната Димитър Стоянов в ресорната парламентарна комисия.

 

Иронично е, че историите в България се повтарят - и все като трагедия, напук на известната мисъл, че повторението трябва да е фарс. Нищо смешно няма в тази нескрита обсебеност на Радев (през служебните си правителства от 2017 г. насам) да обвърже българските ВВС с шведските "Грипен". 

 

В момента България търси изтребители втора ръка, които да вземе на лизинг, тъй като ресурсът на съветските МиГ-29, на които летят военните, изтича тази година и те трябва да бъдат свалени от употреба. Идеята за взимането на самолети на лизинг дойде преди близо година от Румен Радев.


"България няколко пъти е искала от САЩ да ѝ предостави втора ръка F-16, на които военните да летят в този период, но отговор досега няма. Най-вероятно няма и да получим", стана ясно от думите на Стоянов.

 

Припомняме, че от месеци България води преговори с Франция и Швеция за изтребители втора ръка на лизинг. Преговори продължават да се водят и с Франция, но до разговори за оферта все още не се е стигнало. Предложение е направено и от Израел, но по думите на Димитър Стоянов то не е в интерес на България.

 

Иначе военното министерство продължава и разговорите с Полша за ремонт на двигатели за самолетите МиГ-29. Полша може да ни предостави два двигателя за самолети МиГ- 29, като се водят и разговори за ремонт на още четири двигателя.

Цената и параметрите на бъдещ договор все още се уточняват", обясни министър Стоянов.

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени