Радев обяви за дата на изборите 2 април, разпуска НС на 3 февруари

Държавният глава обяви, че в момента не може да коментира дали ще има промени в състава на служебния кабинет

Румен Радев
Румен Радев Източник: Прессекретариат на Президента

 Румен Радев ще издаде указ, с който ще разпусне 48-ото Народно събрание на 3 февруари и ще насрочи парламентарни избори на 2 април. Това каза пред медиите държавният глава.

 

"Отчитайки техническите предизвикателства пред ЦИК, изборите ще бъдат на първата възможна дата, в която няма да има риск за машинното гласуване, за да може да бъде спазен законът, който повелява, че всеки български гражданин трябва да може да избира - да гласува с машина или с хартия", посочи президентът.

 

Румен Радев се надява оставащото време на този парламент да бъде използвано от депутатите, така че да докажат, че борбата с корупцията, Плана за възстановяване и европейската интеграция са реален приоритет, а не само предизборни обещания.

 

Държавният глава обяви, че в момента не може да коментира дали ще има промени в състава на служебния кабинет. Така за пети път за последните две години България поема към предсрочни избори.

 

По-рано днес държавният глава проведе работна среща с представители на Централната избирателна комисия (ЦИК) във връзка с готовността за провеждане на предсрочни парламентарни избори. От ЦИК обявиха, че имат готовност да обезпечат избори на 2 април, когато ще има необходимата хартия за машинен вот и тя ще отговаря на изискванията, предложени в закона.

Още от "Политика"

ГЕРБ-СДС: Внасяме доклад за изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт и пътна безопасност!

Темата с безопасността по улиците е изключително чувствителна за по-голямата част от обществото ни. Да пиеш алкохол и да се качиш на колата не е инцидент, а съзнателно решение

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени