Радев отговори на Пеевски: Не се меся във вътрешните неща на нито една партия, не мога да коментирам фантазиите на други хора (НА ЖИВО)

Не ме въвличайте в подобни конспирации, аз такива конспирации не участвам, добави той

Румен Радев
Румен Радев Източник: Скрийншот видео кадър

Президентът Румен Радев заяви, че не се меси във вътрешните работи на нито една политическа партия. Така той отговори на нападките на председателя на ДПС Делян Пеевски.

 

Държавният глава коментира и твърденията на Пеевски, че заедно с ПП-ДБ организира сваляне на председателя на парламента Рая Назарян:

 

"Не мога да коментирам фантазиите на други хора. Не ме въвличайте в подобни конспирации, аз такива конспирации не участвам".

 

"Не мислите ли, че прекалено дълго медиите ни занимават с личните тревоги и вълнения на въпросния господин, които опитват да ни се представят като обществен въпрос? Това е лична драма, която върви към своята развръзка", допълни той.

 

Като неадекватно определи президентът Румен Радев решението на парламента да се дадат милиони за закупуване на техника за гасене на пожари, която да отиде в МВР, а не при военните, които реално се занимават с тази дейност в момента.

"Трябва да се заявяват открито проблемите на армията, да се настоява за тяхното решаване и да се помага на държавното, политическото ръководство да взема адекватни решения. Ще ви дам само пример - в резултат на пожарите, знаете, че преди седмица Народното събрание задължи Министерския съвет да планира и отдели огромни финансови средства за специализирана летателна техника за гасене на пожари в интерес на МВР. Аз нямам нищо против - това е основна задача на МВР, но когато говорим за национално отношение и отговорност, тук е ролята на експертизата - да заяви открито, че даването, наливането на толкова много средства в МВР не е адекватно решение", подчерта Радев.

 

”Да, усилията и вниманието са добри. Но не можем с икономическия капацитет на нашата страна да поддържаме способности на две различни места, хора, техника. Не може да налеем толкова средства за техника и подготовка на хора в МВР, които се занимават с тази дейност 2-3 месеца в годината. Какво ще правят останалите 10 месеца, тъй като те трябва да поддържат изключително високо ниво на подготовка? А в това време какво става с летателния и инженерно-техническия състав на ВВС? Ето тук аз апелирам за държавнически подход", допълни президентът.

 

Държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев участва в тържествената церемония, на която ще бъдат връчени дипломите на офицерите от "Випуск 2024 -"Цар Симеон Велики" на Военната академия "Георги Стойков Раковски".

На церемонията във Военна академия в София присъстват и министърът на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов, шефът на военната комисия в парламента Христо Гаджев. Дипломи и назначения на длъжности на стратегическо и оперативно ниво днес получиха 7 офицери от специалност "Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили" на факултет "Национална сигурност и отбрана", както и 75 офицери от различните специализации на специалност "Организация и управление на военни формирования на оперативно ниво" от професионално направление "Военно дело" на факултет "Командно-щабен".

 

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени