Радев отново се хареса на руските прокремълски медии, цитират го напоително: "Българският президент заяви, че военната помощ за Киев може да доведе до глобален конфликт"

Българският президент сравнява оръжейните доставки за ВСУ с гасенето на пожар с бензин е основното заглавие на сайта на RT

Публикцията на ТАСС, цитираща Радев
Публикцията на ТАСС, цитираща Радев Източник: Скрийншот

Как руските издания отразяват изказването на държавния глава Румен Радев в ефира на "Дарик радио" по темата Украйна? Във всеки случай широко и напоително, тъй като рядко се случва новина от България или изказване на български политик да бъде с часове сред водещите новини по агенциите, включително държавната агенция ТАСС.

 

Части от изказването на Румен Радев е публикувано от всички агенции и новинарски сайтове. Основното, което се извежда, и подето от ТАСС, е заявката, която дава Радев по актуалната тема за оръжейните доставки на западните съюзници за Украйна. ТАСС извежда предупреждението: "Българският президент заяви, че военната помощ за Киев може да доведе до глобален конфликт", гласи заглавието на агенцията, до голяма степен преповторено и от останалите сайтове и медии.

 

"Българският президент Румен Радев заяви, че продължаването на военната помощ за Украйна може да доведе до глобален конфликт, и призова да не се доставят оръжия на Киев".

 

"Най-важната ценност е мирът и човешкият живот. Доставката на оръжие (за Киев, бел. ред.) означава, че гасим пожара с бензин, означава, че признаваме, че ще има много повече жертви", цитират тази извадка от прессъобщението резюме, разпространено и от прессекретариата.

 

Българският президент заяви, че военната помощ за Киев "означава съгласие с позицията", че конфликтът "трябва да се води до пълното поражение на едната страна", което е неизбежно и постепенно въвлича страната "в глобален конфликт и възможност за ядрено самоунищожение".

 

Радев също така подчертава, пише ТАСС, че страната му "не трябва да изпраща оръжия, подкрепяйки този конфликт".

 

"Мой дълг като президент е да мисля и да бъда солидарен с мнозинството българи", цитира ТАСС думите на Радев. Също така поставя акцент и върху думите му, че ако днес няма достатъчно оръжия, един ден ще липсват хора, а военният конфликт става все по-ожесточен, разширява обхвата си, води до изтощение и глобална икономическа катастрофа, която вече се усеща от европейските граждани.

 

Част от заглавията в руските медии, цитиращи Радев
Част от заглавията в руските медии, цитиращи Радев Източник: Скрийншот

Българският президент заяви, че е възможен ядрен конфликт, ако военната помощ за Киев продължи - това е най-рязкото заглавие, с което се разпространява коментара на Радев от RG.ru. Според изданието българският президент Румен Радев остро е осъдил политиката на някои западни политици да "помпат Киев с военна техника".

 

Българският президент Радев: Доставките на оръжие за Киев заплашват с глобален конфликт, извежда в заглавие РБК и поставя акцент и върху аналогията на Радев с романа на Оруел "1984 г.".

 

Публикцията на РБК, цитираща Радев
Публикцията на РБК, цитираща Радев Източник: Скрийншот

Румен Радев сравни опитите за прекратяване на конфликта чрез доставка на оръжия на Киев с идеологическата постановка "войната е мир" от романа на Оруел. Според изданието Радев утвърждава, че тези, които доставят оръжие на Украйна, не са запознати с политическите и историческите корени на конфликта.

В това резюме се сблъскват позициите между богатите и останалите европейски държави, като сред богатите явно България не е. "Украйна е подкрепяна от богатите европейски държави, докато останалите имат други грижи", цитира Радев РБК.

 

В статията се припомня и публикацията в Die Welt за тайните доставки от България на оръжие и горива за Киев в началото на военния конфликт, настоявайки се на последователната позиция на държавния ни глава.

 

Призивът на Радев да не се доставят оръжия на украинската армия заляга и в заглавието на "Лента ру", акцент там са думите му, че най-голямата ценност са мирът и човешкият живот. Посочва се и че Радев смята, че България не трябва да подкрепя конфликта в Украйна.

 

Публикцията на Лента.ру, цитираща Радев
Публикцията на Лента.ру, цитираща Радев Източник: Скрийншот

Статията припомня към думите на Радев тези на бившия евродепутат и лидер на асоциацията "Патриоти", Флориан Филипо за това, че САЩ се опитват да провокират война в Европа, а страните от Европейския съюз са изпаднали в "пълен делириум" по отношение на оръжейните доставки за Украйна.

 

"Българският президент сравнява оръжейните доставки за ВСУ с гасенето на пожар с бензин" е основното заглавие на сайта на RT и "Българският президент призовава за спиране на доставките на оръжие за въоръжените сили на Украйна заради риска от глобален конфликт", са заглавията на Life.ru.

 

Същото издание извежда и втора статия от същото изказване на Радев под заглавие "Мой дълг като президент е да мисля и да бъда солидарен с мнозинството българи".

 

 

Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени