Радев реши: Избори 2 в 1 на 9 юни

Политическата ситуация изисква политическа отговорност, посочи президентът

Румен Радев
Румен Радев Източник: Zonanews

Извънредните парламентарни избори и изборите за европейски парламент ще бъдат "две в едно" на 9 юни, съобщи президентът Румен Радев.

 

Във вторник сутринта ще издам три указа – за служебното правителство, за европейски избори и за парламентарни избори на 9 юни – "две в едно", обясни държавният глава.

 

"За първи път провеждам консултации с едновременно с всички парламентарно представени сили. Правя го, защото от една страна следвам стриктно новите текстове в конституцията. От друга страна считам, че политическата ситуация изисква политическа отговорност и максимална оперативност от всички нас", отбеляза държавният глава.


Той не пропусна да отбележи, че БСП ги няма на консултациите. "Заявките за опозиционност не означават липса на политическа отговорност и на правосъзнание", коментира Радев. И уточни, че всяка от парламентарните партии трябва да има преди всичко уважение и към конституцията.

 

"Досега съставянето на служебното правителство се е свързвало преди всичко с президента. Сега отговорността е върху премиера и аз по никакъв начин не съм се месил на Димитър Главчев", уточни държавният глава.

 

След като Главчев събщи имената на министрите си, Радев добави: "Знам, че предизборната кампания започна, но искам да ви призова за дипломатичен тон".


 

Още от "Политика"

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри

В момента в ОИСР членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия, съставляващи 70 % от глобалното производство и търговия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени