Радев срещу Петков заради "мои и "твои" във властта преди и след 100-те дни

В събота държавният глава открито обяви претенциите си към кадруване на правителството

Румен Радев и Кирил Петков
Румен Радев и Кирил Петков Източник: Zonanews

Когато Николай Копринков влязъл в Министерския съвет с познатите от времето на служебните правителства листчета с имена за назначения, приключило времето на силната привързаност между премиера Кирил Петков и президента Румен Радев.

 

Кои точно постове са били важни за секретаря на държавния глава, нито една от двете страни не посочва. Никой не отрича, че точно Копринков е играел ролята на кадровик за първия и втория етаж на всички министерства по време на служебната власт на президента.

 

Самият той е давал подобни сигнали на всеки надежден кадър, който се нуждае от работа. Ситуацията с редовния кабинет се усложни сериозно, след като партньорите в управляващата коалиция станаха четирима, разделиха си по партийна линия министерства и ведомства и това създаде проблем за вече назначените през последните месеци.

 

В събота държавният глава открито обяви претенциите си към кадруване на правителството. И за първи път посочи ясно защо рязко охладня към коалицията, на която се твърдеше, че е "духовен баща". Сегашното правителство системно отстранява кадри на служебния кабинет, които разкриваха злоупотреби на ГЕРБ, заяви Радев на влизане в НАТФИЗ на церемония по случай Международния ден на театъра.

 

Той обаче не назова кои постове визира. Учудващо за мен и объркващо за много хора е системното отстраняване на кадрите на служебните правителства, които разкриха множество корупционни схеми, от които реално започна промяната. Така че много надежди са свързани с това правителство, но много са и очакванията за много по-бързи резултати, каза Радев.

 

Президентът отново опита да постави и задачи на правителството - да реши енергийната и ценовата криза и обяви, че той нямало да позволи България да бъде въвлечена във войната.

 

215 дни през 2021 г. продължи управлението на Румен Радев през двата служебни кабинета начело секретаря на държавния глава Пламен Узунов. Последва бърза смяна на директори на държавни фирми като "Автомагистрали", Българската банка за развитие, ВиК холдинга.

 

Бяха сменени и всички шефове на агенции, както и цялото професионално ръководство на МВР и шефовете на специалните служби. Там все още са същите началници въпреки настояването от страна на ДБ за промени.

 

А заради влиянието на тандема Узунов и Копринков се заговори и за пловдивската банка кадри на служебната власт, тъй като двамата подбираха хората си главно от този район на България. А действията на кабинета бяха определени като "изчегъртване".

 

С встъпването на власт редовното правителство на Кирил Петков обаче започна своя вълна на промени. Първи бяха сменени зам.-министрите, тъй като структурата на четворната коалиция определи, че всяка партия назначава свои хора в министерствата, за които отговаря.

 

Тези смени обаче преминаха сравнително спокойно. Първата публична атака от страна на Радев към новото правителство бе отправена в началото на февруари. Повод стана смяната на шефът на "Булгаргаз" Николай Павлов - смятан за близък на президента и министър на енергетиката в първото служебно правителство на държавния глава от 2017 г.

 

Радев веднага скастри министър-председателя, че когато се сменят бордовете на държавни дружества, трябва да се мисли маниерът да не е подобен на този при правителствата на Бойко Борисов и ГЕРБ. Две седмици след тази искри Радев отново атакува заради енергетиката.

 

И гражданите, и бизнесът следят какво прави правителството за поевтиняването на тока и газа. Назначиха се нови хора в ръководството на енергетиката. Но къде са резултатите? Хората не ги усещат, а време няма, каза президентът. Той се обяви и в защита на АЕЦ "Белене", когато възникна конфликг между Петков и БСП по темата.

 

"Белене" бе наречено локва от премиера Кирил Петков в телевизионно интервю, като той изказа предпочитания нови ядрени мощности да се правят като разширение на АЕЦ "Козлодуй". Трусове имаше и около отстраняването на министъра на отбраната Стефан Янев.

 

Той бе поканен в редовното правителство като квота на Румен Радев, но бързо предизвика критиките на премиера Петков. А позицията му за войната в Украйна доведе до смяната му. Радев тогава излезе с двусмислен коментар - похвали Янев като премиер, но не бил доволен от него като министър на отбраната.

 

Президентът обаче успя, не без помощта на БСП, да спре избора на Петков за нов министър. И вместо Тодор Тагарев, който отдавна е противник на Радев, министър на отбраната стана дипломатът Драгомир Заков. В МО обаче все още зам.-министър е Александър Петков - един от малкото, останали от служебните правителства.

 

И участник в разкриване на нередности при модернизацията на авиобаза Граф Игнатиево на стойност над 226 млн. лв. Сериозни промени направи Гроздан Караджов в регионалното развитие. Той веднага смени сложения от служебната министърка Виолета Комитова за шеф на ДНСК Влади Калинов с Лиляна Петрова.

 

Именно Калинов помагаше на Комитова в атаките срещу строителството на магистрала "Хемус" и откри неправомерно унищожаване на растителност. С изцяло ново ръководство се сдоби и АПИ, бяха отстранени и шефовете на "Автомагистрали" ЕАД.

 

В тази фирма назначеното от Комитова ръководство раздуха като голяма злоупотреба обзавеждането на стая за почивка в офиса на фирмата, но впоследствие се оказа, че авансовите плащания за магистралата са направени след докладна на Десислава Христова при предишния ѝ престой като член на борда на държавната фирма, която беше мотивирала това с по-бързото завършване на магистралата.

 

Това беше и мотивът Караджов да я отстрани от ръководството започната от служебния кабинет. Министърът на икономиката Корнелия Нинова пък смени ръководството на ДКК, вместо да закрие компанията, както възнамеряваше Кирил Петков, докато беше министър на икономиката.

 

В началото на февруари за председател на съвета на директорите бе назначена Таня Митова, Смиляна НитоваКръстева стана зам.-председател, а изпълнителен директор на дружеството - Михаил Кумчев. Само месец по-късно Кумчев беше сменен със Смиляна Нитова-Кръстева, а той остана член на съвета на директорите.

 

Неизпълненото обещание ДКК да бъде закрита стана повод в неделя правителството да атакува и Мая Манолова, която търси близка връзка с Радев още от протестите през 2020 г. Голяма въртележка предприе и министърът на транспорта Николай Събев, особено в железниците.

 

Той дори изгони назначен по негово време зам.-министър - Илия Илиев. Три дни след като Събев пое министерството, бордът на директорите освободи шефа на "БДЖ - Пътнически превози" Любен Нанов, а титуляр стана Константин Азов.

 

На 4 февруари и Азов си тръгна заради леден вагон. Събев освободи и шефа на "Холдинг БДЖ" Георги Друмев и още двама от борда. За нови назначи Любомир Сяров, Петко Петков и Йордан Мирчев - бивш депутат от НДСВ.

 

А след това министърът вкара в борда служебната министърка Даниела Везиева Събев уволни и шефа на НКЖИ Красимир Папукчийски, неговия пост зае Златин Крумов. От ведомството си тръгна и шефът на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" Бойко Рановски. В околната среда и водите пък Борислав Сандов предприе смени на шефовете на националните паркове.

 

Източник: "24 часа"

Още от "Политика"

Красимир Вълчев, водач на листата на ГЕРБ – СДС: Старозагорски регион ще бъде запазен като основен енергиен център

Средствата за индустриалните зони обаче бяха отрязани от "Продължаваме промяната" в Териториалния план за справедлив преход на област Стара Загора, подчерта той

Прочетете повече прочетете повече

Мария Белова: Всеки глас за ГЕРБ ще върне нормалността в политиката и спокойствието на хората

По думите й след изборите на 9 юни трябва да бъде съставено редовно компетентно правителство с премиер, който има авторитет в Европа и може да носи политическа отговорност

Прочетете повече прочетете повече

Кандидати от ГЕРБ в Пловдив: Стабилност и работеща администрация за силно икономическо развитие

Всички те бяха категорични, че Шенген и Еврозоната са стратегически цели за ГЕРБ, които не могат да се постигнат без стабилно правителство и ясно управление

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени