Радев свиква редовно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност

Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили

Държавният глава Румен Радев свиква редовно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). Заседанието ще започне в 14.00 часа на "Дондуков" 2. КСНС ще е на тема "Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки".

 

Още при първите индикации за разрастване на военната конфронтация, българското правителство обяви, че отбранителната ни стратегия ще е изградена изцяло на база на Българската армия. В края на миналата седмица стана ясно, че поръчаните от страната ни нови американски изтребители ще се забавят заради коронавирус пандемията.

 

"Това е тревожно за нашите въоръжени сили - поставя под изпитание не само нашия личен състав, но поставя и рискове България да загуби въздушния суверенитет, да загуби възможността да охранява сама собственото си въздушно пространство, което е въздушно пространство на НАТО. Но за това дали ще закъснеят и ако закъснеят - защо, трябва да попитате към господин Борисов и неговото правителство.

 

Когато сключваха те договора, при какви условия и какви клаузи са сключвали този договор", посочи от своя страна президента Румен Радев. Миналата седмица 4 испански изтребители пристигнаха в България. Те извършват съвместен Air Policing с ВВС, като българските дежурни изтребители се използват приоритетно.

 

Германия, Франция и Полша призоваха Русия за деескалация на напрежението с Украйна Взаимодействието е в изпълнение на мерките по гарантиране на сигурността на страните членки от Източния фланг на НАТО и ще се изпълнява по плановете и процедурите на Интегрираната система на Алианса за противовъздушна и противоракетна отбрана.

Още от "Политика"

Красимир Вълчев, водач на листата на ГЕРБ – СДС: Старозагорски регион ще бъде запазен като основен енергиен център

Средствата за индустриалните зони обаче бяха отрязани от "Продължаваме промяната" в Териториалния план за справедлив преход на област Стара Загора, подчерта той

Прочетете повече прочетете повече

Мария Белова: Всеки глас за ГЕРБ ще върне нормалността в политиката и спокойствието на хората

По думите й след изборите на 9 юни трябва да бъде съставено редовно компетентно правителство с премиер, който има авторитет в Европа и може да носи политическа отговорност

Прочетете повече прочетете повече

Кандидати от ГЕРБ в Пловдив: Стабилност и работеща администрация за силно икономическо развитие

Всички те бяха категорични, че Шенген и Еврозоната са стратегически цели за ГЕРБ, които не могат да се постигнат без стабилно правителство и ясно управление

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени