Радев: В президентството не е постъпвал доклад на ДАНС за руските дипломати

За приключилата среща на върха на НАТО Радев каза, че се оценява като историческа

Румен Радев
Румен Радев Източник: Прессекретариат на Президента

В президентската институция не е постъпвал доклад на ДАНС по темата за ескпулсирането на руските дипломати. На Съвета по сигурност към МС, проведен на 9 юни, тази тема не фигурира в предварително обявения дневен ред. Тя е повдигната вътре за обсъждане по принцип, но по нея няма взето решение. Това каза президентът пред представители на медиите след края на срещата на НАТО в Мадрид.

 

Той уточни, че при завръщане на представителя на президентската институция и споделяне как е протекъл Съветът, от президентството е изпратено писмо към секретаря на Съвета по сигурност към МС с въпрос за взетите решения. Отговорът е: Няма прието гласувано решение на този съвет.

 

Това ясно показва, че явно решенията на правителството се вземат по някакъв паралелен механизъм, подчерта Радев. Заседание на КСНС не може да отмени взето вече решение на правителството в оставка, каза още той.

 

За приключилата среща на върха на НАТО Радев каза, че срещата на върха а НАТО се оценява като историческа. "Не само защото се провежда в ключов момент в една радикално променена стратегическа среда за сигурност след агресията на Русия в Украйна, но защото на тази среща бе приета новата стратегическа концепция на НАТО след 2010., която връща Алианса към неговата същностна мисия - да бъде гарант за териториалната цялост, суверенитета и сигурността на всяка една държава членка", заяви той.

 

Това е решение с важни последици за всички държави членки - да укрепват отбранителния си потенциал, а за държавите от Източния фланг - да развиват логистичната си система, инфраструктура и свързаност. За България означава да работим активно и да използваме финансовите механизми на НАТО, коментира още президентът.

 

 
 

 

Още от "Политика"

Прокуратурата предложи на ръководството на МВР и на ДАНС общо междуведомствено звено за изборите

Създаването на звеното цели да се подобри взаимодействието и координацията между институциите за законосъобразно провеждане на изборите и за гарантиране на политическите права на гражданите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени