Радев връчва първия мандат за съставяне на правителство на 15 май

Президенът коментира и атаката срещу главния прокурор Иван Гешев, която стана на 1 май

Румен Радев
Румен Радев Източник: Прессекретариат на Президента

Президентът Румен Радев ще връчи първия мандат за съставяне на правителство в рамките на 49-ото Народно събрание на 15 май. Това съобщи пред журналисти в София държавният глава.

 

"Народното събрание трябва да осъзнае огромната си роля - и приемането на бюджета, и най-важните закони по Плана за възстановяване и устойчивост", призова държавният глава.

 

"Изглежда, че искат да вържат ръцете на служебния кабинет и да оставят държавата, и хората без бюджет, което е безотговорно", изтъкна още Радев.

 

"Обяснението е, че интересите на държавата са подчинени на интересите на партиите", посочи Радев и отрече, че е казвал на консултациите с "Продължаваме промяната - Демократична България", че това Народно събрание ще продължи да работи поне до 15 юни.

 

"Измина цял месец от свикването на НС и не е произвело никакъв отговор. Безотговорно е политиците да говорят за нови избори, при положение че не са изпълнили обещанията пред избирателите си", коментира Радев. Първата политическа сила ГЕРБ-СДС вече проведе срещи с всички партии, които влизат в следващия парламент - ПП-ДБ, ДПС, БСП, "Възраждане" и ИТН.

 

Президенът коментира и атаката срещу главния прокурор Иван Гешев, която стана на 1 май.

"Няма да коментирам диалозите между висши магистрати, но е важно час по-скоро и категорично да се установят както извършителите, така и подбудителите, и организаторите на това посегателство срещу главния прокурор", заяви президенът.

 

Според него има нещо по-важно и от самия инцидент и това е, че българите очакват най-после прокуратурата да се заеме с реалната борба с корупцията и престъпността. 

Още от "Политика"

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Радев наложи вето върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите

Това е третият път (след указите му от 2017 г. и 2019 г.), когато Румен Радев възразява срещу мерки, подобни на приетите в този закон", се казва в съобщение от президентската администрация

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени