Радев започна консултациите с партиите (НА ЖИВО)

Нашето категорично мнение е, че политическите партии не бива да се бъркат и да дават съвети и напътствия какъв да бъде служебният кабинет и кои да бъдат номинирани за премиер и министри, заяви Росен Желязков

Консултациите при Румен Радев
Консултациите при Румен Радев Източник: Скрийншот видео кадър

Президентът Румен Радев свика парламентарно представените партии на "Дондуков" 2. В заседателната зала на президентството вече са представителите на всички парламентарни групи.
 
"На практика предизборната кампания започна. Неизбежно отиваме към поредните избори, но за да насроча дата, съгласно мой указ, трябва първо да проведа консултации и да се определи кандидат за премиер и по негово предложение да се назначи служебен кабинет, за да се проведат честни и прозрачни избори. Не можем да бавим повече процеса, трябва да има яснота по отношение на управлението на страната", заяви Радев.

 

"Нашето категорично мнение е, че политическите партии не бива да се бъркат и да дават съвети и напътствия какъв да бъде служебният кабинет и кои да бъдат номинирани за премиер и министри. Не бива по определен и желан дизайн да се определи кой да бъде служебен премиер", заяви депутатът от ГЕРБ Росен Желязков на консултациите при президента.

 

ГЕРБ на консултациите при Румен Радев
ГЕРБ на консултациите при Румен Радев Източник: Скрийншот видео кадър

"Единственият коментар, който ще си позволим по отношение на този процес е свързан с основното задължение на този служебен кабинет - честни избори. И друг път сме казвали, че нямаме доверие в сегашния вътрешен министър. Имаме достатъчно лични впечатления за това, че има проблем. Нашият призив към вас е да го вземете предвид и да се потърси друг ръководен състав на МВР", обърна се Николай Денков от ПП-ДБ към Румен Радев.

 

Държавният глава задвижи конституционната процедура след като и трите проучвателни мандата бяха върнати неизпълнени. Така Радев започна разговори за това кой от възможните кандидати ще стане новият служебен министър. Настоящият премиер Димитър Главчев заяви, че, ако постът му бъде предложен отново, ще приеме.

 

При предишните консултации, преди назначаването на Димитър Главчев, който всъщност е първият премиер избран според новите правила в Конституцията, самият Главчев участваше в разговорите. Според президента присъствието на кандидат за служебен премиер не е задължително.

 

Председателят на 50-ото Народно събрание Рая Назарян вече отказа поста с мотива, че не трябва премиер да бъде ярка политическа фигура.

 

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени