Радев започна консултациите за ЦИК, партиите предлагат кандидатите си (НА ЖИВО)

ГЕРБ-СДС предлага Красимир Ципов за председател на ЦИК

Консултации за ЦИК
Консултации за ЦИК

Президентът Румен Радев стартира консултации с парламентарно представените партии и коалиции за сформирането на новия състав на Централната избирателна комисия. 

"Действаме по ред и начин, който сте определили вие с промените в Изборния кодекс. Трябва да действаме експедитивно и отговорно, за да станат факт промените и ЦИК да заработи в деня на разпускане на НС. Дейността на ЦИК се мери не в месеци, а в дни и трябва да направим така, че ЦИК да има 60 дни да работи. Иначе застрашаваме изборния процес. Разчитам на вашата експедитивност, политическата логика диктува партиите да намерият консенсус по състава на ЦИК, изисква се спокоен диалог, констуктивност. Знам че трудно се постига, но очаквам да се постигне. Днес следва да се подадат документите, така че утре те да се проверят. Ще има изслушване и след това да обнародваме указ на 11 май", каза в началото Радев. 

 

Новата ЦИК вече ще има 15 члена: ГЕРБ-СДС - 4-има, с по трима са "Има такъв народ" и БСП, по двама имат ДПС и Демократична България и един представител ще има "Изправи се! Мутри вън!".

 

Искам да разсея всякакви манипулации, че президентът определя и избира състава и ръководството на ЦИК, каза Радев. И допълни: "Като президент по този новия закон, и преди, не мога нито да посоча, нито да избера когото и да било за член на Централната избирателна комисия. Това е отговорност на парламентарните групи, които също номинират председателя и заместниците, и секретаря на Централната избирателна комисия. Разликата в обществените консултации".

Евгения Алексиева от ГЕРБ-СДС коментира възможността да се провежда жребий при повече кандидатури. "Недопустимо е ръководен орган да се избира чрез жребий. Ние сме парламентарна република. Добрата практика е - избор в НС по предложение на парламентарно представените партии. Кандидатите се изслушват. НПО-тата могат да задават въпроси. Такава процедура не виждам. Не е ли нормално първо да се направи излслушване и след това да се гледа документацията. Не виждам възможност да се задават въпроси от НПО или от друг. Все едно е формалност, за да се мине процедурата. разпредлението на мандатите - методът за остатък е приложен, за да е угодно за някой и да се ощети ГЕРБ. Предлагам - ако има повече кандидати за ръководните позиции и има жребий - не е ли по-логично да има жребий между партиите с еднакъв остатък", подробно обясни тя.

 

Румен Радев отговори, че разбира аргументите, но мястото им е в НС. "Законът ми повелява тези неща, които да изпълнявам. Може да се дебатира много какъв да бъде най-добрия механизъм, но по някое време трябва да отидем на избори, така че не може да дебатираме безкрайно. Аз изпълнявам както е написано. Не бих се съгласил партия да няма представителство. Може да дебатирате с "Изправи се! Мутри вън!", но очаквам конструктивност. Не сте посочили в закона как се избира председател на ЦИК, няма аз да го посочвам. Никого не посочвам, не избирам ръководство. Ако мислите че този, който е отгоре, вие като най-голямата ПГ имате феодални права, този подход не е най-удачен. никой няма право на собственост върху нея (ЦИК). Мястото е НС преди дни, аз тук имам друга задача и очаквам кооперативност".

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова отговори, че ролята, която законодателят е отредил на президента, не му съответства. "До този момент в ЦИК квотата на ГЕРБ никога не е предполагала мнозинство. Всички партии, включително и тези, които са участвали в парламента, добре го знаят. С този Изборен кодекс се лишиха партиите представени в ЕП да имат свои представители. Относно предложението ни-все още мислим, че в парламентарната република има значение какъв е вотът за партиите и коалициите, тежестта им и на кого са гласували най-много доверие. Затова не сме съгласни с разпреелението, но такъв е законът. Вие сте се съгласил, защото го обнародвахте. Затова предлагам най-голямата ПГ да получи председателството място. Номинацията ни желаем да участва и в жребия, ако не се постигне съгласие", коментира Атанасова.

 

Мая Манолова: "Нека да чуем какво е предложението на ГЕРБ за председател на ЦИК. не е все едно какво ще предложи най-голямата партия. И ще изразим позиция".

Десислава Атанасова: "Нашето предложение за председател на ЦИК е Красимир Георгиев Ципов".

Виктория Василева, ИТН: "Нашите трима кандидати за ЦИК - Камелия Нейкова, Елка Тодорова Стоянова, Любомир Недялков Гаврилов. Не предлагаме кандидат за председател".

Иван Иванов, БСП: "Предлагаме  Емил Войнов за зам.председател, Силвия Тодорова Стойчева - за член, Цветанка Георгиева - за член. Не предлагаме кандидат за председател". 

Мустафа Карадайъ: "От ДПС предлагаме Севинч Османова Солакова и Ерхан Юксел Чаушев. Предлагаме госпожа Солакова за секретар".

 

Още от "Политика"

Даниел Митов: Трябва да се прекрати глупавата теза, че едва ли не заради "Балкански поток" е започнала войната в Украйна

Надяваме се ПП-ДБ да се научат как се реализират тези проекти и как се отстояват интересите на страната, подчерта Теменужка Петкова

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени