Радомир Чолаков: Борисов трябва да бъде премиер, а вицепремиер - Пеевски, Асен Василев или Кирил Петков

Ако бях на мястото на Хинков бих подал оставка отдавна, каза той

Радомир Чолаков
Радомир Чолаков Източник: Zonanews

Изпълнителната власт се намира в парламента, а не в Министерски съвет. Това положение трябва да бъде поправено. Силните хора, на които им приляга да бъдат в изпълнителната власт, в момента са в законодателната, а в изпълнителната власт са хора, изпратени там, за да пазят столовете. От моя гледна точка министър-председател трябва да бъде Бойко Борисов, а вицепремиер трябва да бъде Асен Василев или Кирил Петков и ако трябва да има по-широка база на управлението, вицепремиер трябва да бъде Делян Пеевски. Това са хората, които могат да взимат решения.

 

Това каза Радомир Чолаков, депутат от ГЕРБ-СДС и председател на Комисията по конституционни въпроси в НС, в студиото на "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS. На мястото на Христо Хинков аз бих подал оставка отдавна, добави той.

 

Рискът НС да допусне грешки в момента при промяна на Конституцията е огромен и в някои случаи това ще бъде непоправимо, каза депутатът. Мандатът ще бъде 7 години за двамата председатели на върховните съдилища и 5 години за главния прокурор, каза той. Получава се известен дисбаланс от това че прокуратурата започва леко да бъде вадена от съдебната власт и да бъде поставена в по-голяма зависимост от законодателната и от съдебната власт,  обясни Чолаков.

 

"Изненадан съм, че при положение, че "Демократична България" е флаг на конституционната реформа вече 10 години, започнахме процедурата като подписахме текстове, несъгласувани с професионалните общности. Не съм очаквал това. Опитвам се да проведа смислен дебат и да постигнем оптимални решения по въпроси, които би трябвало да бъдат решени преди 10 години", заяви народният представител.

 

По негови думи ние не можем да надмогнем историята от последните години, прокуратурата е преминала някои граници, заради което политическата система е поставена пред изкушението да обуздае прокуратурата, но да го направи до степен, в която да я обезличи и да я подчини, което е другия риск.

 

Разделянето на ВСС, диспропорцията, която се получава в двете - обществената и професионалната - квоти в двата съвета е притеснителна, посочи Чолаков. Ако следващия понеделник нямаме консенсусни предложения по всички текстове и не сме сигурни в това, което правим, най-логичното е да си подам оставката като председател на Конституционната комисия, ако не съм съгласен с това, което ще внесем като резултат, заяви Чолаков.

 

Политикът смята, че е възможно да се приемат набързо измененията в конституцията, да се ограничат възможностите на президента за назначаване на служебно правителство, след което парламентът да бъде разпуснат и да отидем на нови избори. По негови думи няма да се запази възможността лица с двойно гражданство да заемат висши държавни длъжности. Напълно възможно е да се изработи специален закон за назначение на регулаторните органи от Народното събрание, каза Чолаков.

Още от "Политика"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени