Радомир Чолаков: Референдумът за президентска република е хибридна атака срещу българската демокрация

В приетия механизъм за разследване на главния прокурор има много голям брой противоконституционни текстове, добави той

Радомир Чолаков
Радомир Чолаков Източник: Zonanews

Механизмът за разследване на главния прокурор, който беше приет в петък от депутатите, не е работещ. Приехме го като политически знак, защото всеки, който е против съдебната реформа на Крум Зарков, е обявяван за мафия. Това заяви по NOVA NEWS народният представител от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков.

 

Направихме много задълбочено обществено обсъждане с всички най-големи юристи в България и с НПО. Мнението на всички институции, свързани със съдебната власт е, че този закон не може да свърши работа. Той беше внесен на 30-и декември с пълното съзнание, че третият мандат няма да бъде изпълнен. Има много голям брой противоконституционни текстове. Явно някой не е искал да бъде приет този закон и се търси виновник. Няма да позволим този виновник да е НС, добави той. 

 

Законът е маркетингов продукт, но ние от ГЕРБ-СДС имаме твърдото намерение да проведем съдебната реформа. Давам пример със Закона за защита на лицата, подаващи сигнали, който беше приет на второ четене в пленарна зала. Министър Зарков го беше внесъл още през октомври. Приехме го на първо четене, но залата го отхвърли, защото имаше всички белези на бухалка. Преработихме закона, мина на две четения, и НС го прие на второ четене без дебат – с консенсус, т.е. имаме воля да приемаме антикорупционните закони. Този закон (за защита на лицата) беше лесен, отбеляза Чолаков. 


Законът за контрол върху главния прокурор е много сложен, за да бъде пренаписан за толкова кратко време. Обективно е невъзможно той да мине на второ гласуване. Закъснялото му внасяне от МС предпоставяше, че няма да бъде приет. От нас се очаква три законопроекта за промени в ЗСВ и още три за НПК – общо шест законопроекта да бъдат променени до понеделник и за два дни да бъдат гласувани на две четения. Не разбирам истерията на МС, след като именно МС не даде възможност на НС да приеме този закон, добави той. 

 

Радомир Чолаков коментира и варианта директорът на следствието да разследва главния прокурор.

"Този въпрос е много принципен. През годините следствието започва леко да бъде подчинявано на прокуратурата до 2009-а година, а с промяната на Конституцията по предложение на Христо Иванов следствието окончателно е подчинено на прокуратурата. Волята на Великото народно събрание е била съд, следствие и прокуратура да са три независими един от друг органа и да се контролират. С изменението на Конституцията от 2015-а година по предложение на Христо Иванов този баланс е нарушен. Христо Иванов превърна прокуратурата в четвърта власт. Въпросът е конституционен – искаме ли да поправим една грешка, той не е партиен", подчерта народният представител от ГЕРБ-СДС.

 

"Съдебната власт трябва да бъде балансирана и да не е свързана с конкретни личности. Субективни въпроси се решаваха със структурни реформи, за да се махне една или друга личност – както се случва и със следствието. На следващо заседание на правна комисия ще предложа ние да продължим работа и след разпускането на НС, а деканът на Юридическия факултет да събере учени, които да работят върху трите концепции за контрол на главния прокурор, за да имаме един завършен закон, който да бъде внесен в следващото Народно събрание", обясни Чолаков.

 

Според него референдумът за президентска република е хибридна атака срещу българската демокрация.

 

На въпрос кое ще бъде успех или разочарование за ГЕРБ на новите избори?, юристът отговори:
"ГЕРБ ще бъде първа политическа сила. Успех ще бъде, ако в следващите два месеца съставът на правна комисия успее да направи проект за промяна на Закона за съдебната власт и НПК, който да бъде приет с консенсус и с този консенсус да бъде внесен и приет в следващото Народно събрание".

Още от "Политика"

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени