Радомир Чолаков: Зарков твърдеше, че НС не може да е гумен печат на служебното правителство, а сега очаква парламентът да бъде негов гумен печат

В следващото Народно събрание законопроектите ще бъдат приети в много по-добър вид от сегашния, изрази увереността си председателят на правната комисия в 48-то НС

Радомир Чолаков
Радомир Чолаков Източник: Zonanews

"Аз съм го чувал (Крум Зарков, бел. ред.) как твърди, че Народното събрание не може да бъде гумен печат на служебното правителство, а той очаква сега парламентът да бъде негов гумен печат". това каза председателят на правната комисия и народен представител от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков. 

 

Крум Зарков
Крум Зарков Източник: БГНЕС

Той заяви, че е учуден защо служебният правосъден министър Крум Зарков не обяснява добре на журналистите и на обществото каква е процедурата за приемане на законопроекти на второ четене в парламентарна комисия.

 

Чолаков обясни, че следва да се направят тепърва предложения между първо и второ четене в първите два законопроекта в дневния ред на комисията, за които няма да имат дебат - Законопроект за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, с вносители лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов и Министерски съвет и общият законопроекта за Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) с вносители МС, Костадин Костадинов от "Възраждане" и Бойко Рашков от "Продължаваме промяната".

 

Така не се стигна до гласуване на двата общи законопроекта, тъй като първо трябва да се направят предложения между първо и второ четене и след това да се насрочи заседание на правната комисия. Същите ще бъдат съобщени и на редовното заседание на парламента.

 

Правна комисия не започна директно с разглеждане на механизма за разследване на главния прокурор на второ четене и промените в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, защото процедурите не са спазени и на практика няма да има време този парламент да се занимае с въпрос, подчерта той. 

 

По думите му парламентът е на финала си и депутатите трябва да запазят добрия тон. "В следващото Народно събрание законопроектите ще бъдат приети в много по-добър вид от сегашния", изрази увереността си председателят на правната комисия в 48-то НС.

 

Припомняме, в пленарна зала миналата седмица бяха приети различни варианти за това кой трябва да разследва обвинител номер 1. Според първото прието предложение - това на "Възраждане", което бе подкрепено от ГЕРБ, ДПС и БСП, това трябва да бъде Националната следствена служба, а според второто, което е на Министерски съвет с тази задача да се заеме съдия от Върховния касационен съд.

Още от "Политика"

Николай Нанков: Днес нашата роля е да не позволим споменът за комунистическите концлагери и престъпленията извършени там

На традиционното поклонение днес, което всяка година СДС-Ловеч организира, отдадохме почит, заедно с младите момчета и момичета от МГЕРБ, пише във Фейсбук водачът на листата на ГЕРБ-СДС в МИР-Ловеч

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени