Рая Назарян: Ние направихме големия компромис в името на България

Тя беше категорична, че няма да се намесват в делата на мандатоносителя - в случая "Има такъв народ", на които Радев реши да даде третия мандат

Рая Назарян
Рая Назарян Източник: Zonanews

Не мисля, че тази новина и това събитие са изненадващи. По-скоро говорят за друг ход от страна на президента. "Има такъв народ" предварително обявиха, че ако получат третия мандат, те ще го върнат и няма да водят преговори и няма да правят опити за сформиране на правителство. Те заявиха, че този парламент е изчерпан от съдържание и смисъл и за тях най-правилния ход е да се отиде на избори и народа да избере кой от тук нататък да представлява държавата. Това коментира в студиото на БНТ заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Рая Назарян.

 

Тя беше категорична, че няма да се намесват в делата на мандатоносителя - в случая "Има такъв народ":

"От преговори никога не сме се въздържали, напротив, дори сме ги инициирали. Водихме такива почти близо месец. Именно с цел да запазим стабилността на държавата, на правителството, да продължи изпълнението на мерките. ние не можем да бъдем упреквани по темата за това дали ще водим или дали ще участваме в преговори, разбира се, ако бъдем поканени на преговори. Но всичко е въпрос на математика. Какво ще събере, дали имат желание ИТН да направят опити за сформиране на правителство, с кои парламентарно представени сили ще преговарят, какво мнозинство ще сформират и какви са възможностите. Ако бъдем поканени, разбира се, че ще участваме".

 

Рая Назарян коментира и провала на преговорите с ПП-ДБ за бъдещо управление на страната:

"Ние направихме големия компромис и в името на България отстъпихме като партията, която е победила на изборите и дадохме с втория мандат на ПП-ДБ първо те да имат министър-председател и да сформират и изберат правителство. Ние имахме един единствен министър, вицепремиер - г-жа Мария Габриел. В декларацията за управление ясно е посочено, че тя е за 18 месеца. Ротацията следваше да бъде един безпроблемен, безоблачен, технически ход и тя щеше да се случи".

 

По думите ѝ, парламентът работеше на пълни обороти, за да може да се навакса с приемането на всички закони по Плана за възстановяване и устойчивост, законите за еврозоната, конституционните промени, цялата съдебна реформа и няма логика всичко това да се случва, за да няма ротация.

Назарян каза още, че в преговорите от преди 9 месеца са участвали двете коалиции ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, а ДПС са подкрепяли конституционната реформа, помощта за Украйна, както и множество решения и законопроекти.

Още от "Политика"

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени