Референдумът за президентска република на партията на бившият чалга певец Трифонов се провали

От ИТН не успяха да съберат достатъчно подписи

Слави Трифонов
Слави Трифонов

"Има такъв народ" събраха 145 193 подписа на български граждани за провеждането на референдум за това да се събере Велико народно събрание, което да промени държавното устройство на България от парламентарна към президентска република. Тези подписи са недостатъчни и такъв референдум няма да се състои.

 

Това обяви лидерът на "Има такъв народ" (ИТН) Слави Трифонов във Фейсбук. Според закона, за да бъде иницииран референдум, са нужни 400 000 подписа.

 

"Тези подписи са недостатъчни по сега действащия закон и сега такъв референдум няма да бъде иницииран. Трябваше да съберем 400 000 подписа. Неслучайно казвам "сега", защото ние не просто събирахме подписи, ние отворихме темата, за това какво трябва да бъде политическото устройство на България. Защото сегашното устройство не работи добре и е необходимо да има алтернатива", написа Трифонов в социалните мрежи.

 

По думите му, ако сега не се състави редовно правителство, или ако то е краткотрайно и неработещо, то тогава хората сами ще повдигнат темата за президентска република.

 

"Ако бяхме относително нормална държава, примерно - Швейцария, тези подписи щяха да са достатъчни за инициирането на референдуми. Но ние не сме и затова ИТН ще работи упорито за промяна в Закона за референдумите. Защото според нас пряката демокрация е истинският израз и форма на демокрация", написа Трифонов и благодари на тези, които са се подписали за инициативата. 

 

Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени