RFI нарече Кирил Петков "Мистър Пропър", който върви към вдигане на ветото срещу Скопие

Медията се позовава на интервюто му във Financial Times, че си дава 6 месеца да затвори казус

Кирил Петков
Кирил Петков Източник: Zonanews

Статия, посветена на новия премиер Кирил Петков, се появи във френското международно радио Radio France Internationale. В материала Петков е определен като "изненада" и се отделя сериозно място на това, че е живял в Канада и произвежда пробиотици. Според френските журналисти, Петков у нас е бил възприет като "златно момче", защото бил преуспял. "Това увлечение от успеха е нещо изключително важно в България, в едно крехко общество, в страна, където млади хора предпочитат да емигрират, защото е останала без бъдеще. Така че да си успял човек, започнал от нулата и минал през САЩ и Харвард, е много силен аргумент", съобщава медията.

 

Специално място в материала е отделено на Северна Македония и очакванията страната ни да се откаже от претенциите си към Скопие, за да бъде отворен пътят към ЕС. RFI определя Петков като проевропеец, който е решил да подходи към една изключително чувствителна тема в страната ни - влизането на РС Македония в ЕС, срещу което, според французите, България е против. Френският историк Надеж Рагару коментира, че тактиката, която Петков е възприел, е да не се фокусира в историята, а да предложи реално икономическо взаимодействие между двете държави. "Надеждата е, че чрез ентусиазма, който беше генериран, ще е възможно в следващите месеци да се придвижим напред към премахването на ветото", коментира тя. Медията се позовава на интервюто му във Financial Times, че си дава 6 месеца да затвори казуса.

Още от "Политика"

Проф. Костадин Ангелов: Много скоро грешката с избора на шеф на НЗОК от ПП-ДБ може да бъде поправена

В хода на дебата относно избора на нов подуправител за Здравната каса председателят на парламентарната здравна комисия обясни колко неподготвен е сегашният шеф на НЗОК от ПП-ДБ

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени