Росен Плевнелиев: Правилният ход е да подкрепим Украйна по всички възможни начини

България трябва да достави оръжия на Украйна, за да защити себе си, каза още бившият президент

Росен Плевнелиев
Росен Плевнелиев Източник: Zonanews

"Ако ме бяхте питали преди 3 дни за позицията на правителството по отношение на Украйна, щях да бъда съкрушен и да кажа, че в един исторически момент, в който маските паднаха, когато всичко стана черно и бяло, когато е ясно, че Путин е един нов Сталин и че Русия е агресор, а Украйна е жертвата,  България беше абсолютно от грешната страна на историята, гърчеше се някъде в периферията и щеше да изяде шамарите и от двете посоки. В последните 2 дни нещо им стана на управляващите и от Путин получиха последен шанс да направят нещо смислено за държавата". Това заяви бившият президент Росен Плевнелиев в ефира на bTV.

 

"Когато станах президент преди 10 години започнахме от "големия шлем" на Първанов, заменихме го с 3 смислени проекта за бългтарската енергетика, наляхме милиарди в енергийната ефективност така че българите и техните панелки да им паднат сметките с 50 процента. Управляващите спряха тази програма. През 2012 г. имахме една входна точка за диверсификацията, сега са 7, сега компресорите бълват във всички посоки, а не само от Русия навън. Днес имаме газова преносна мрежа, която е наша, а по време на друго доминирано от БСП правителство - на Орешарски - спомнете си, че "Южен поток беше замислен с 51 процента руско участие. Инвестирахме 2,7 милиарда лева в тази газопреносна мрежа, наречена "Балкански поток", която днес спасява България. От тях около 500 милиона са компресори. И това е добра сделка - получили сме възращаемост от 700 милиона лева за 3 години. Всъщност кой обслужва Путин - Борисов ли когато е инвестирал в тази мрежа така, че днес да кажем - можем и без "Газпром", или Радев, Йотова, БСП, "Възраждане", които денонощно ходят по опорните точки на Путин? Кой е демократът - който многократно наруши върховенството на закона, наруши конституцията, решението на Европейския съд, че в Крим има агресия и незаконна окупация. Кой ги говореше всички тия неща, че Крим е руски - Радев", подробно върна той предисторията на днешните ни проблеми. 

 

Той коментира и темата за диверсификацията и доставките на природен газ. По думите му сега имаме собствена газопреносна мрежа. Той добави, че в този труден момент "Балкаснки поток" спасява България. Според Плевнелиев от там можем да вземем газ, от където си поискаме. "Балкански поток" е добра сделка, защото инвестицията има голяма възвращаемост, каза още бившия президент.

 

"Един лидер може да бъде слаб или силен. Силните лидери водят хората и им казват, кое е правилно. Лидерите трябва да разберат в този труден исторически момент, кое е важно за България. Измисления неутралитет на Румен Радев е покана за национална катастрофа", заяви Плевнелиев. Правилната позиция е политиците да ни водят към достойно членство в НАТО и пълна интеграция с ЕС, добави той.

 

В правителството няма място за популизъм, има място за смели политически решения. България трябва да достави оръжия на Украйна, за да защити себе си. Радев дава ли си сметка, че ние може да сме следващите, запита Плевнелиев.

 

Радев пося семето на популизма. Има опасност на следващите избори да има още повече русофилство. Не трябва да вървим веднага към предсрочни избори, а демократичните сили да се обединят около няколко приоритета. Един от тях трябва да е ускорено влизане в еврозоната.

Още от "Политика"

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов: България е ключов съюзник на източния фланг на НАТО и играе решаваща роля

В изказването си той акцентира, че агресията на Русия срещу Украйна е напомнила, че стабилността и сигурността в Европа не могат да се приемат за даденост

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени