Росен Плевнелиев: Радев е изключително безотговорен, причини тежко разделение сред българската нация и така кани вълка в кошарата

По думите му сме свидетели на нестабилност, каквато не сме виждали

Росен Плевнелиев
Росен Плевнелиев Източник: Прессекретариат на Президента на България

"Година и половина президентът нарушава закона и не свиква Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС). Обществото си каза държавният глава не спазва закона и какво прави той. Още по-арогантно той прави точно обратното – кани хора, но частично не в пълния формат", заяви президентът в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев по БНТ. Според него с това разделение Радев кани вълка в кошарата.

 

"Разделението кани вълка в кошарата. Голямата трагедия, която се случва в Израел е донякъде провокирана от това, че израелската държавност в последните няколко години беше много разделена. Ние сме на път да направим същото нещо в България. Притеснявам се, че в такъв момент от историческа важност нашето държавническо ръководство изглежда по този начин", коментира бившият президент.

 

Той е изключително притеснен, че в такъв момент от историческа важност нашата държавническо ръководство изглежда по този начин. "Не, не може да има два КСНС. Не, не може държавният глава да кани когото си иска на тях заради неговото его, като нарушава отново Конституцията. Не, не може да дублираме съвет, който е толкова важен за сигурността на гражданите в Народното събрание (НС) и на трето място. Да, премиерът има своя съвет по национална сигурност. Той има право да го свиква на месечна база, ако трябва и на седмична, когато е трудно и тежко. Разбирам това, което ще се случи в Министерски съвет (МС). Това, което не разбрах и останах дълбоко потресен беше действието на държавния глава Румен Радев", заяви президентът Плевнелиев.


По думите му сме свидетели на нестабилност, каквато не сме виждали. "За съжаление това ще продължи. Държавният глава естествено има своето право да дава оценки, но трябва да предприемем конкретни действия. Това включва и реформа за службите", каза той. "Реформа, реформа, реформа - отговорна. Нашите служби са политизирани, не са на висотата на очакванията", посочи Плевнелиев.

 

Бившият държавен глава коментира и военния конфликт между Израел и палестинската терористична групировка "Хамас. 

"Познавам достойни генерали от израелската армия и съм сигурен, че те ще спазват правилата. Ние бяхме свидетели на брутален акт на тероризъм, при който в Израел бяха избити мирно танцуващи млади хора, семейства, бащи с деца. Ние сме длъжни, виждайки това да го осъдим. Всички ние в България трябва да застанем на страната на Израел. Същите тези "Хамас" и "Хизбула" организираха терористичен акт в България на летището в Сарафово. Взривиха автобус с мирни туристи, а българският шофьор почина", припомни той.

 

"От едната страна са САЩ и Израел, а от другата Русия и Иран. Цената на петрола оттук нататък за дълго време ще бъде доста висока, от което ние много ще страдаме. И не само ние, а и целият Запад", каза Плевнелиев. 
 

Още от "Политика"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени