Росен Плевнелиев: Трябва да се изолират популистите от ПП и "Възраждане"

Изборът на Радев за третия мандат ще е между БСП и "Български възход"

Росен Плевнелиев
Росен Плевнелиев Източник: Zonanews

Изборът на Радев за третия мандат ще е между БСП и "Български възход". Такова мнение изрази президентът на България (2012 г. - 2017 г.) Росен Плевнелиев по NOVA NEWS. Според него обаче, ако се стигне до третия мандат, той трябва да отиде при БСП. "Президентът е длъжен да даде реверанс към партията, която го подкрепи", коментира Плевнелиев. От своя страна БСП трябва да покажат отговорно отношение, да подкрепят институциите, допълни той. 

 

Плевнелиев призова да бъде намерена формула за управление, "която да постави популистите - "Възраждане" и "Продължаваме Промяната" в изолация". "Това би било най-добре за България", смята той.

 

"За съжаление българската демокрация страда от тежка болест в момента. Популистите подкопават нашата демокрация. Трябват ни силни институции и правила, а не силни лидери. За съжаление, до там го докарахме, че президентът системно нарушаваше Конституцията. Президентът популист и партиите, които застанаха зад него", заяви Плевнелиев.

 

Репликата, че Крим е руски постави нашият държавен глава в тежка международна изолация. Отново - за популистите не е проблем, когато преценят да се заиграят със страховете на хората в България, отбеляза Плевнелиев.

 

Според него правомощията на президентската институция не трябва да бъдат ограничени. "Вярвам, че президентската институция добре балансира и мъдростта на създателите на нашата Конституция от преди 30 години, се доказа във времето", коментира той. 

 

Ще има силен отпор срещу идеята за президентска република - една от задачите, които си поставя президентът Радев. Демократите ще се обединят срещу популисти, прогнозира бившият президент.

 

Президентската институция е добре балансирана. Не бива да преиграва с дадените й правила. Две са важните реформи, според мен. Би било разумно да се премахне институцията служебно правителство и вицепрезидентът. Такова чудо няма в нито една европейска страна. Там продължава да управлява избраното от НС правителство и то организира избори, подчерта Плевнелиев.

 

"За" или "против" хартиената бюлетина той коментира така: "Категорично съм за смесено гласуване. Машините докараха до рекордно ниска избирателна активност България, която подкопава основите на нашата демокрация. Трябва да има смесено гласуване. Живял съм 8 г. в Германия и там така се гласуваше. Убеден съм, че ако се въведе смесено гласуване ще има поне 300 000 гласа отгоре", коментира Плевнелиев.

Още от "Политика"

Даниел Митов: От 2009 г. слушам спекулации как ГЕРБ щяла да се коалира с БСП. Истината е, че точно хората, които използв

Той добави, че оттук нататък Северна Македония се поставя в ситуация на тежка конфронтация не само с България, а с целия ЕС и трябва да обяснява защо

Прочетете повече прочетете повече

МВнР проговори за изстъпленията на Скопие покрай честванията на Гоце Делчев: Отношението им е унизително и недопустимо

Напомняме, че свободното движение на хора е сред основните принципи на функциониране на ЕС, пишат в официална позиция от Външно

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени