Росен Плевнелиев: Виждам морален проблем в четворната коалиция! Каква е тази градска десница, която избра един военен пред един професор

Новият кабинет няма да изкара цял мандат, прогнозира той

Росен Плевнелиев
Росен Плевнелиев Източник: NOVA NEWS
"Двете големи неща на мен ми липсват в тези разговори за правителство е откъде ще дойдат парите! Откъде ще дойдат парите за всички тези желания.  И второто нещо, което лично мен изключително много ме притеснява е хората. С какви хора ще напълнят държавната администрация, за да се случи тази дългоочаквана промяна". Това заяви в ефира NOVA NEWS президентът в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев. 
 
 С Асен Василев и Кирил Петков съм имал много контакти през годините. С Кирил Петков имахме едно посещение при българските общности, цяла седмица в Силициевата долина, в сиатъл. Видяхме българският талант в сърцето на световните иновации. Аз знаех от него, че той има намерение да се занимава с политика. Когато стана министър в служебното правителство на Радев, той ми се обади и каза: "Аз взех този избор". Разбира се, всеки е свободен да направи своя избор, допълни Плевнелиев.
 
Бившият президент разкри, че е предупредил Кирил Петков да бъде много внимателен с Румен Радев и неговата администрация. "Аз съм един от много критично-консервативно настроените към президентската администрация хора и продължавам да бъда такъв. И пак ще му дам този съвет - да има едно наум за Радев и администрацията му", коментира Росен Плевнелиев.
 
"Продължаваме Промяната" и ИТН са времеви проекти, които нямат амбицията да изграждат регионални структури и да водят истински партиен живот. 
 
"Очевидно ПП се появи, за да обере разочарованието от това, което Слави Трифонов не направи и затова се позиционираха по този центристки начин. Ама леви, десни - ние сме всеядни. Те трябва да направят правителство, защото ако не успеят, на следващите избори ще ги чака резултатът, който Слави Трифонов имаше. Освен, че трябва да направят правителство, те трябва да постигнат и конкретни резултати, тъй като хвърлиха много тежки обещания", обясни Плевнелиев. 
 
 
Всеки, който се хвана с Румен Радев достигна до крах. "Каква е тази градска десница, която избра един военен пред един професор. Всичко беше заради тази тази агресия, тази омраза, която пропагандната машина зад Румен Радев, БСП, агенти на Държавна сигурност и всякакви социолози и политолози успяха да наложат по един много ефективен начин срещу ГЕРБ. "Изчегъртването" на ГЕРБ се превърна в национален спорт", заяви бивишият президент.
 
Бившият държавен глава прогнозира, че новият кабинет няма да изкара пълния си мандат. "Виждам морален проблем в тази четворна коалиция. Не може партия, която съществуваше под името БКП, да бъде заедно в коалиция със синовете и внуците на избитите българи. Ако Румен Радев даде свобода на политическите партии и не им се бърка, те биха изкарали около две години. В противен случай предвиждам живот до следващата пролет", каза още той. 
 
Румен Радев обърна внимание, че проблем пред новото правителство ще бъде намирането на средства, с които да изпълнят обещанията си и да случат промяната. 
 
"След като имаме коалиционна програма идва въпросът с какви хора ще напълнят държавната администрация, за да се случи дългоочакваната промяна за прозрачност и ефективност. Лесно е да се хвърлят лозунги, но да видим какви хора ще влязат в състава на новото правителство", коментира още бившият президент. 

Още от "Политика"

Комунистическият следовател Бойко Рашков нападна още един журналист, млати оператора и него с чадър (ВИДЕО)

Преди това Рашков счупи телефона на колегата Николай Караколев преди комисията, на която депутатите трябваше да го изслушат за връзките му с контрабандистите Марин и Стефан Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени