Росен Желязков: Ако получим доверието за управление, ще върнем самочувствието на България

На път сме да трансформираме политическата криза в криза на демокрацията, предупреди той

Росен Желязков
Росен Желязков Източник: Zonanews

Обществото ни няма доверие да дава доверие – така кандидатът за премиер Росен Желязков обобщи политическата ситуация у нас в наалото на гласуването на проекто-калинета, предложен от ГЕРБ-СДС.

Според статистика, която той представи пред депутатите, през 2021 г. е имало 4 пъти избори. На всеки три години избори се провеждат средно на всеки шест месеца. "Това представлява умора, липса на интерес и гласуване само на твърдите ядра. Това е реакцията на народа", каза Желязков.


Той очерта два пъти на развитие – този на разделението, който следваме до момента, и този на единението, който е труден. "За преодоляване на тази тенденция, аз предлагам сформиране на кабинет с ясен мандат. Представих състав без осигурено мнозинство. Ще го управляваме като правителство на малцинството", каза кандидат-премиерът.

 

Предложеният от мен състав на правителство има основна политическа задача да възстанови ефективното управление, за да се преодолеят следните дефицити – дефицит на доверието и легитимността, дефицит на целеполагането и целепостигането, дефицит на правоприлагането, изтъкна кандидатът за премиер с първия мандат Росен Желязков.

 

"През последните години българското общество преживява една от най-тежките политически кризи от създаването на съвременната българска държава. Липсата на лидерство и отговорност беше съпроводено с редица експерименти с неясен смисъл. Войната между институциите и фрагментирането на обществото на твърди партийни ядра, които са противопоставени вече хронично, са напът да трансформират политическата криза в криза на демокрацията", предупреди той.

 

Ако не положим усилие да преодолеем разделението, сме обречени на изолация от обществото и от ритъма на времето и с основните принципи на представителната демокрация. Нямаме право да обричаме следващите поколения в нихилизъм и недоверие към властта, каза още кандидатът за министър-председател.

Още от "Политика"

Пеевски към "Възраждане": Няма да позволя на проруски партии да се гаврят с ДПС!

Нека да спрем с тези спекулации и да гледаме държавата да има управление, каза лидерът на ДПС за думите на президента Румен Радев, че България се превръща в "безсрочен донор" на Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени