Росен Желязков: Готвим се за ротация, ГЕРБ няма да събори кабинета

Той бе категоричен, че радикални промени в правителството няма да има

Росен Желязков
Росен Желязков Източник: Zonanews

Няма да съборим кабинета, готвим се за ротация. Това заяви в студиото на NOVA председателят на Народното събрание Росен Желязков от ГЕРБ-СДС.

 

"ДБ има доста балансирана и отговорна позиция по претенциите на ПП-ДБ. Сякаш този казус с желанието на премиера да продължи с качеството си на вицепремиер и външен министър първоначално изглеждаше като лично, а се облече и в партиен контекст", заяви Желязков.

 

Той определи като "нежелателна" възможността да се правят избори в края на годината, след втората ротация. "Това е нашето разбиране – минимални промени, ако трябва изобщо да има промени, защото трябва да има устойчивост", заяви Желязков.

 

"Външният министър в момента трябва да продължи да съвместява тези функции, защото външнополитическата дейност в момента е успешна. След 9 месеца отново да има същото преобръщане е абсолютно нелогично за една консервативна система, каквато е МВнР", допълни Желязков.

 

Той бе категоричен, че радикални промени в правителството няма да има. Ще има кадрови решения, но те няма да променят нито структурата, нито генерално състава на правителството, за да има устойчивост. "Искаме максимално по-малко сътресения в изпълнителната власт, с оглед на желанието изпълнителната власт да бъде достатъчно устойчива, за изпълнява приоритетите", допълни председателят на Народното събрание.

 

Според Желязков МВнР е с най-високи показатели по индикаторите за изпълнение на управленските политики. Председателят на НС оцени като предизборен ход желанието на ПП-ДБ да получат поста на външен министър, с оглед на предстоящите избори за Европейски парламент.  "По-скоро  ултиматумът идва от тяхна страна, докато ние заявяваме, че ако ще правим избори, най-добрият момент ще бъде заедно с европейските", заяви Желязков.

 

Той допълни,че очаква гласуването на кабинет при ротацията през март да бъде с първия мандат – на ГЕРБ-СДС. В отговор на въпрос Росен Желязков каза, че не знае кой ще е последният му ден като председател на парламента, защото не е изяснено в ротационния цикъл дали първо правителството ще се сменя или председателят на НС. По думите му и двете хипотези са възможни и допустими. 

 

Желязков коментира, че застават зад вътрешния министър заради това, което е свършил по работата за приемането ни в шенгенското пространство. "Ние подкрепяме голяма част от министрите, защото считаме, че имат необходимата експертиза", заяви председателят на НС. Той каза още, че след ротацията ще продължи да бъде депутат в парламента.

Още от "Политика"

Георги Георгиев от ГЕРБ призова Терзиев и "Спаси София": Долу ръцете от ''Патриарха''

Екипът на Васил Терзиев и спасителите от "Спаси София" с откровени лъжи и незачитайки мнението на гражданите променят движението по бул. "Патриарх Евтимий" в центъра на София, допълва той

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Радев наложи вето върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите

Това е третият път (след указите му от 2017 г. и 2019 г.), когато Румен Радев възразява срещу мерки, подобни на приетите в този закон", се казва в съобщение от президентската администрация

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени