Росен Желязков събра едва 79 гласа при първия опит за избор на председател на 49-то НС

За него гласуваха само депутатите на ГЕРБ-СДС и ИТН

Росен Желязков, ГЕРБ
Росен Желязков, ГЕРБ Източник: Zonanews

Без председател остана Народното събрание при първия опит. Номинирани бяха Росен Желязков от ГЕРБ-СДС и Петър Петров от "Възраждане", но те не събраха достатъчна подкрепа. 

 

Желязков бе представен от шефката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, която описа биографията му на юрист. Той обаче събра едва 79 гласа в своя подкрепа - от колегите си от групата, както и от 11-те депутати на "Има такъв народ".  8 бяха "против" и 144 "въздържали се".

 

"Доказан специалист и най-важното - доказан законодател в две поредни народни събрания", представи Петров колежката му Искра Михайлова. Според нея това е "шанс за първите две политически организации да имат балансьор".

 

Той обаче събра едва 37 гласа в своя подкрепа - всичките от колегите му от "Възраждане". "Против" бяха от ПП-ДБ и ДПС, а ИТН и БСП се въздържаха. Само двама от ГЕРБ дадоха гласа си и той бе отрицателен.

 

Асен Василев от ПП-ДБ, които се въздържаха при гласуването предложи председателят на НС да се избира на ротационен принцип, който да е и председател на комисията по правни въпроси. По искане на ПП-ДБ се даде 30 минути почивка.

Още от "Политика"

Анализ на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2023 г. ще представи началникът на отбраната адмирал Емил

България е една от 18-те държави членки на НАТО, които тази година ще отделят два процента от брутния си вътрешен продукт (БВП) за разходи за отбрана

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени