Росен Желязков: Външният министър ще бъде посочен от ГЕРБ

Ние считаме, че това трябва да е Мария Габриел, добави председателят на НС

Росен Желязков
Росен Желязков Източник: Zonanews

"До момента единственото име в кабинета, посочено от ГЕРБ, е това на Мария Габриел като министър на външните работи и вицепремиер. Ротацията не изключва, а ще бъде и по-плавен процесът за следващите 9 месеца съвместяването на двете функции – премиер и външен министър". Това коментира в предаването "Лице в лице" по bTV председателят на Народното събрание Росен Желязков.

 

"Спорът е доколко се усвояват властовите механизми и доколко се изпълва с персонален потенциал изпълнителната власт. Процесът по подготовка на ротацията вървеше плавно до момента, в който "Продължаваме промяната" сами, без "Демократична България", с тежест от 36 народни представители поставиха ново условие – освен вицепремиер Николай Денков да е и външен министър", подчерта той.

 

"Външният министър, единствената посочена от ГЕРБ кандидатура, ще бъде на човек, излъчен от ГЕРБ", категоричен е Росен Желязков. "Ние считаме, че това трябва да е Мария Габриел. Ако "Продължаваме промяната" считат, че това не трябва да е Мария Габриел, ГЕРБ ще излъчи друго лице", заяви още председателят на Народното събрание.

 

"Николай Денков каза, че тази позиция е необходима, за да има "Продължаваме промяната" излаз навън. Да приемем, че това е лапсус", допълни Желязков по отношение на коментара на премиера Денков: "Не искам поста на външен министър като такъв, искам гласът на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) да бъде достатъчно силен, така че да се чува в чужбина".

 

Росен Желязков е категоричен, че ГЕРБ няма да отстъпи от позицията си. Той коментира и публикацията на Лена Бориславова от ПП. "Външно министерство не е запазена губерния и никога не е уговаряно да остане завинаги за ГЕРБ". Това написа в профила си във Фейсбук тя. "Коя е Лена Бориславова? Аз не мисля, че за лица, които нямат качество, можем да разсъждаваме върху казаното. Аз не мисля, че лица, които не участват в срещи и формати, включително и аз, могат да правят твърдения. Най-добре лидерите на партиите да взимат отношение на темите, които се обсъждат. Ако няма решение, срещата е била работна. Каквото не е решено, не е обявено", подчерта Росен Желязков.

 

"Най-лесно е министър-председателят да внесе предложение до Народното събрание за смяната на един министър. Не знам какво го е спряло. Променил е отношението си на доверие. Приносът на министъра на вътрешните работи за приемането ни в Шенген по вода и въздух е голямо", допълни председателят на парламента.

Още от "Политика"

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени