Росица Кирова, ГЕРБ: Две лобита искат да овладеят енергетиката и транзита на газ

Според Кирова постигането на по-добра цена на природния газ е свързано с възможностите на международния пазар, а не с хората, които са в съответното дружество

Росица Кирова
Росица Кирова Източник: БНТ

Смущаващо е, че смяната на борда на директорите на "Булгаргаз" се прави по този начин, в тъмна доба и напомня на нещо, от което искаме да се отречем като модел. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" заместник-председателят на парламента Росица Кирова от ГЕРБ. Тя допълни, че мотивите, които се изтъкват едва ли имат основание.

 

Относно цената на газа Кирова заяви, че трябва да сме наясно с едно нещо - всеки орган, който работи по закона за енергетиката има и задължения и права. Това дружество доставя газ на цена, която задоволяваше пазара и цената беше добра, това е съобразно договорите, които има. 

 

Според Кирова постигането на по-добра цена на природния газ е свързано с възможностите на международния пазар, а не с хората, които са в съответното дружество. По думите ѝ за случилото се в "Булгаргаз" има икономическа борба между 2 лобита, които да овладеят енергетиката и транзита на газ през България.

 

Очакванията на българското общество бяха за повече прозрачност и обществено обсъждане, допълни Кирова. "Балкански поток дава възможност на България да получава приходи от транзит и да е незаобиколим фактор на полето на газовите доставки, коментира още тя. Това, което се случи в петък вечерта (смяната на борда на "Булгаргаз") - тук дори не може да се говори за хора на ГЕРБ, директорът Николай Павлов е бил министър в служебното правителство на Румен Радев, добави зам.-председателят на НС.

 

"Явно се чегъртат хора на Радев. Всъщност тук има икономическа борба между две лобита, които искат да овладеят енергетиката и транзита на газ в България. Това са икономически интереси, които продължават промяната по този начин. Защото очакванията бяха други - за прозрачност и обществено обсъждане. Сигурно бордът ще обжалва процедурата, сподели народният представител от ГЕРБ-СДС.

Н авъпрос за това каква би била цената на тока след падането на мораториума, Росица Кирова заяви, че това зависи от мерките на парвителстовото, които ще предложи, от баланса, от всичко, което обещаха, "но не сме видели нищо до сега", заключи тя.

 

"Имаше временна комисия, която трябваше да предложи решения за кризата в енергетиката, какво направи, нищо не се случи. Ние все още чакаме да видим какво мислят и какво биха искали да направят за енергетиката. Но нямаме време за губене. Виждаме какво се случва в общините, където се налага режим на тока, заяви Кирова.

 

ДБ имат способността да  се фиксират в личности и да твърдят че проблемът се рашева с махването на човека, но аз мисля , че трябва да има промяна в правилата, за да се реши даден проблем, каза тя относно обсебеността на ДБ към личноти като Цацаров и Гешев. 

 

По отношение на КЕВР Роси Кирова заяви: "Ние сме доволни от работата на комисията и председателя Иван Иванов, който върши работата си професионално. Подмяната на един човек с друг не решава проблема. Проблемът е в неразбирането на независимостта на регулаторните органи. Когато министър- председателят заяви, че ще смени  състава на независим орган, това показва непознаване на закона. КЕВР трябва да обявят цената в определен ден, те спазват закона и в този случай къде е проблема, не разбрахме защо те са недоволни от КЕВР", коментира депутатът от ГЕРБ-СДС.

 

"Още от понеделник ще настояваме за падането на зеления сертификат, защото една група хора не го спазват в парламента. Това е инструмент, който се използва за рекет. Ако във фризьорското ти салонче влязат и ти поискат зелен сертификат, може да те затворят. Понякога ме е срам, че съм част от НС, от този сбор на хора. От ГЕРБ-СДС поискахме само зеленият сертификат да важи за всички граждани. В Министерството на здравеопазване също се правят отстъпки в това отношение", каза още Кирова. 

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени