Р.Овч.: "Лукойл" трябва да бъде изгонен, за да има американска база край Росенец

"Лукойл-Нефтохим Бургас" има възможност да работи с всякакъв петрол, включително и неруски, допълни той

Румен Овчаров
Румен Овчаров Източник: БГНЕС

"Лукойл-Нефтохим Бургас" има възможност да работи с всякакъв петрол, включително и неруски, но защо да го прави, когато българската държава е предоставила възможност да ползва руски петрол и с този петрол да реализира печалби, чрез които да плаща по-големи данъци в България, а ние, като потребители, да имаме по-ниски цени на бензиностанциите".

 

Това каза пред БНР бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров (известен в разработки като Р.Овч.), който беше и член на Надзорния съвет на "Лукойл", след като вчера от "Лукойл" обявиха, че обмислят продажба на рафинерията в Бургас.

 

Той изтъкна, че от началото на военната операция в Украйна, Русия е получила над 550 милиарда от продажба на газ и петрол, а най-големият ѝ клиент остава ЕС. "Слушах един от тези пропагандисти на Центъра за изследване на демокрацията, който обясняваше вчера, че, видите ли, Германия е национализирала активите на "Роснефт" и на "Газпром". Да национализира ги, но тези компании са в санкционните списъци. "Лукойл" не е в санкционния списък", каза Овчаров.

 

Според него натискът е политически, защото "Лукойл трябва да бъде изгонен" от Бургас. "Очевидно идеята за изграждане на американска военна база на морето продължава да съществува, а тя няма къде да бъде изградена, освен на няколко километра от Росенец. И така няма как да се случи - да има едновременно и руски собственик, и американска база", добави бившият енергиен министър.

Още от "Политика"

Общинските съветници от ПП-ДБ-СС в столицата искат кметът Терзиев да забрани честването на руския Ден на защитниците на

България е една от държавите най-обилно "обгрижвана от Руската пета колона, чиито пипала са плъзнали във всички сфери на нашия обществен и политически живот

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени