Румен Христов: Държим на влизането ни в Еврозоната, влизането ни в Шенген и откъсване колкото се може повече от Русия и евразийските процеси

"Не е работа на една политическа формация да казва кой да бъде лидер на другата" - казва той

Румен Христов, СДС
Румен Христов, СДС Източник: Zonanews

"Ние не сме изневерили нито за секунда на нашата геополитическа ориентация. Убедени сме, че мястото на България е в ЕС, в НАТО. Трябва да задълбочаваме интеграционните процеси. Държим на влизането ни в Еврозоната, влизането ни в Шенген и откъсване колкото се може повече от Русия и евразийските процеси, които виждаме, че има в България".

 

Това каза лидерът на СДС Румен Христов. Той коментира евентуалното сформиране на коалиция между ПП, ДБ и ГЕРБ-СДС и пречките пред него. "Идеологически различия нямаме, имаме личностни. Виждате, че се поставят условия кой да бъде лидер и кой да не бъде, кой да се оттегли. Според мен не е наша работа на тези, които сме в една определена политическа формация, да казваме кой да бъде лидер на другата формация.

 

Имам предвид както от наша страна към техни лидери, така и от тяхна страна към наши лидери. Фиксирам изявленията по отношение на безспорния лидер на най-голямата партия - г-н Бойко Борисов, имам предвид ГЕРБ", заяви Румен Христов.

 

По думите му идеологическите различия не са големи. "Евроатлантическите ценности се надявам, че са валидни и за нас и за тях, но има други препъни-камъни, които трябва да бъдат преодолени, за да се направи това евроатлантическо мнозинство", обясни лидерът на СДС.

 

"Ще има два блока. Единият е проевропейски, проатлантически, и другият, който е проруски", каза още той - "Ако сме обединени, ще намерим това, което ни обединява. Задачите, които трябва да бъдат решени, това е много важно, кризите, които трябва да бъдат преодолени и сформирането на едно стабилно правителство, а не отиване на избори февруари месец отново", посочи Христов.

 

Той отбеляза също, че ГЕРБ-СДС нямат допирни точки с "Възраждане". Няма как да се коалират и с БСП: "Колегите от т. нар. "градска десница" след коалицията си, която осъществиха с БСП много се размиват в този план и аз не бих ги нарекъл вече десница. По-скоро са една либерална формация, която не отговаря на изискванията за десен консерватизъм", коментира Румен Христов.

 

По думите му, ако се стигне до водене на преговори за кабинет след изборите на 2 октомври, коалицията ГЕРБ-СДС ще подходи изключително отговорно и няма да бъде причина за поредното бламиране на съставянето на стабилно правителство. Той смята, че, ако някой провали съставянето на нов кабинет, ще понесе гнева на избирателите Христов каза още, че СДС има по един представител във всяка от листите на коалицията с кандидати за народни представители.

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени