Румен Христов, ГЕРБ-СДС: Говори се, че 10 млрд. се крадат годишно, това са около 830 млн. на месец. Питам къде са тези 1.6 млрд. сега, след като ГЕРБ не управлява

Когато ГЕРБ управляват, имаме почти двойно увеличение на БВП – 90% за периода, в който управляваха, коментира лидерът на СДС

Румен Христов
Румен Христов Източник: Zonanews

Не завиждам на тези, които ще управляват с опозиция в лицето на ГЕРБ и СДС, защото ние имам експертиза и питаме в интерес на България какво се случва. Това каза водачът на листата на Коалиция ГЕРБ-СДС в 23 МИР – София Румен Христов в интервю за предаването "Денят започва" по БНТ.

 

"Приемането ни в Еврозоната дано да се случи. Препотвърждаването на датата 1 януари 2024 г. за приемане на България в Еврозоната беше правилно решение и стъпка в правилната посока. За нас това е изключително важно. То ще донесе една стабилност на банковата система. Ние ще останем под опеката на ЕЦБ и техни одитни комитети ще управляват това, което се случва в нашите банки и няма да има случаи като КТБ и онези 17 банки", заяви Христов. "Всички сме за покачване на доходите. Ние от дясно казваме, че това може да стане само с един ускорен икономически растеж и нарастване на БВП. Тези пари трябва да дойдат отнякъде, те не могат да бъдат напечатани. Да говорим за шоково показване на икономиката, на БВП. Сегашните 3-4% не са достатъчни. Имаме нужда от растеж в рамките на 6-7%, за да догонваме", посочи той, цитиран от Фокус.

 

"ГЕРБ сигурно можеше да управлява и по-добре, но когато ГЕРБ управляват, имаме почти двойно увеличение на БВП – 90% за периода, в който управляваха. Говори се, че през последните години в България се крадат 10 млрд. лв. Ако приемем, че Борисов и ГЕРБ ни управлява повече от 2 месеца. Ако приемем, че 10 млрд. се крадат годишно, това са около 830 млн. на месец. Питам сега къде са тези 1.6 млрд. сега, след като те ги спестяват и ГЕРБ не управляват", заяви Христов. По думите му всеки, който е нарушил закона, трябва да си понесе отговорността и с това трябва да се занимават специализираните институции в България, а не служебното правителство.

 

"СДС направи една идейна и осъзната коалиция. Много е лесно да правиш коалиция, когато коалиционният ти партньор е голям и върши нагоре. СДС е дълги години в опозиция и сме свикнали, но искам да подчертая, че ние ще бъдем много силна опозиция и не завиждам на тези, които ще управляват с опозиция в лицето на ГЕРБ и СДС, защото ние имам експертиза и питаме в интерес на България какво се случва тук. Виждам едни разнородни формации, които се опитват да направят правителство благодарение на желанието си да отстранят ГЕРБ, но ГЕРБ вече не управлява" добави Христов.

 

Според мен това, което ни сближава, трябва да бъде визията за развитие на България и да начертаем пътя на развитие. Ние няма да отстъпим от европейското развитие на България, от пазарната икономика, от демократичните ценности, по отношение на Македония сме категорични, че това приемане не трябва да става за сметка на България, против Истанбулската конвенция сме. Ще бъдат по-трудни изборите на 11 юли и дано да сработи схемата, защото нарушават Конституцията , лишавайки всеки от правото да решава по какъв начин да гласува", допълни той.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени