Румен Христов: Останахме единствените десни в парламента. 47-то НС няма да изкара мандата си

Коалицията ГЕРБ-СДС ще продължи да съществува в този формат

Румен Христов
Румен Христов Източник: СДС

Коалицията ГЕРБ-СДС ще продължи да съществува в този формат. Това даде се разбере преди дни председателят на СДС Румен Христов. В студиото на "България сутрин" той обяви, че решението за продължаване на коалицията с ГЕРБ е взето на Национален съвет и важи за 47-ия парламент.

 

"Всички формации, които участвахме в 46-ия парламент, не се представихме според очакванията ни. Имаме отстъпление най-вече по отношение на преференциите, поради много сложното гласуване на тези избори. Имаме загуба само на четирима депутати спрямо предишното НС. Останахме единствените десни в парламента", заяви лидерът на СДС.

 

Той призна, че в партията е имало гласове за отделяне на СДС от ГЕРБ, но на ниво ръководство не е имало такива съмнения. Електоралният принос на СДС е от порядъка на 50-60 хил. гласа. Те може да достигнат 80 хил., но не са достатъчни за самостоятелно явяване на избори, стана ясно още от думите на Христов. 


"Не крия, че нашите партньори в Брюксел смятаха, че трябва да се обединят двете формации. Ще бъдем конструктивна опозиция, няма да има самоцелни атаки срещу управляващите. Ще бъдем много сериозен коректив. ГЕРБ управляваха 11 години, ние имаме опит като управляващи и опозиция.

 

Трябва да говорим за ляво и дясно, защото това е идеология, това са политики - ще коригираме политиките на ляволибералите", обясни Христов. Той отново ще се кандидатира за председател на СДС. На мнение е, че има парцелиране в новата структура на министерствата. Според него наличието на зам.-министри от другите формации, каквито обаче ще липсват, би означавало по-миксирана политика.


"Министър-председателят едва ли ще успее да огрее навсякъде. Винаги министърът носи отговорността, без значение дали ще има заместник-министри от всички формации. Беше добре да имат хора с опит от гледна точка на парламентарната процедура. Председателят на парламента е млад човек. Желая му успех, но можеше да има поне един мандат в парламента.

 

Времето за обещания приключи, няма да им е лесно. 47-ият парламент няма да изкара целия 4-годишен мандат", каза още Христов. Той изрази притесненията си от събирането на всички електронни услуги на едно място и се обяви категорично за "зелените сертификати" за влизане на депутатите в сградата на парламента.


"Ние не сме "За" задължителен "зелен сертификат", може някои депутати да не може да бъдат ваксинирани. Това важи за цялата страна. В България сме под 50% ваксинирани и това смущава ЕС от гледна точка на последиците за здравето и икономиката. Против задължителното ваксиниране сме", настоя лидерът на СДС. 

 

Източник: Bulgaria ON AIR

 

 

Още от "Политика"

Даниел Митов: Трябва да се прекрати глупавата теза, че едва ли не заради "Балкански поток" е започнала войната в Украйна

Надяваме се ПП-ДБ да се научат как се реализират тези проекти и как се отстояват интересите на страната, подчерта Теменужка Петкова

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени