Румен Христов: Трудно това правителство ще изкара четиригодишен мандат

Противоречията в коалицията са значителни по редица въпроси

Румен Христов
Румен Христов Източник: Zonanews

"Много трудно това правителство ще изкара четиригодишен мандат. Противоречията в коалицията са значителни по редица въпроси - зелен сертификат, външната политика, смесване на десни и леви идеи", това заяви в "Твоят ден" по NOVA NEWS Румен Христов, зам.-председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

 

Според него те могат да се задържат по-дълго на власт единствено заради страха си от нови избори. "За първи път в новата история на България започваме годината без бюджет, а вече се говори и за неговата актуализация още преди да бъде приет", каза още той.

 

Христов подчерта, че ежедневните въпроси са цената на газа, на тока, инфлацията, доходи, компенсации за бизнеса и бита. "За мораториума за цената на тока искахме да изпреварим управляващите. Трябваше да се вземе такова решение и го направихме ние. Той трябва да падне, но когато се изяснят редица въпроси.

 

Това беше глътка въздух за управляващите", разясни той. Относно казуса с АМ "Хемус", Румен Христов заяви, че вярва на съдебната система, не на публично изказани бомбастични суми злоупотреби. "Всеки настоящ кабинет съди предходния, това винаги е било", добави той.

 

"Ако прочетем внимателно Конституцията, ще видим, че България е премиерска република, въпреки че пише, че е с парламентарно управление. Това си личи от правомощията. За да посягаш на тази фигура, трябва да имаш безспорни доказателства.

 

Зради солидността на институциите трябва да се внимава с шумни разработки и дела", заяви Румен Христов относно казусите с Бойко Борисов и обвиненията срещу него, като и тези срещу Кирил Петков. ГЕРБ са готови на диалог с мнозинството и се обърнаха към управляващите: Спрете да се държите като опозиция!

 

За зеления сертификат депутатът смята, всички български граждани трябва да бъдат третирани по един и същи начин. "Зеленият сертификат да важи за всички или да бъде отменен", заяви депутатът. Относно въпроса с главния прокурор, Христов смята, че смяната на една личност не води до нищо.

 

"Проблемът не е в човека. Бихме се съгласили с промени в Конституцията, но трябва предварително да се знае какви промени се исакат. Нужен е контрол върху главния прокурор през Конституцията, но трябва да бъде изяснено точно как това да се случи", убеден е Румен Христов.

Още от "Политика"

ГЕРБ-СДС: Внасяме доклад за изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт и пътна безопасност!

Темата с безопасността по улиците е изключително чувствителна за по-голямата част от обществото ни. Да пиеш алкохол и да се качиш на колата не е инцидент, а съзнателно решение

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени