Румен Христов: Учудвам се на търпението и толерантността на Борисов

Правилният подход за създаване на правителство е то да бъде на паритетен принцип с хоризонт 4 години. Другият вариант е с експерти, заяви лидерът на СДС

Румен Христов, СДС
Румен Христов, СДС Източник: Zonanews

Извеждането на преден план на ярки фигури от страна на "Продължаваме промяната" като евентуални министри разбуни духовете, заяви пред БНТ зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Румен Христов. Конкретно имената на Кирил Петков и Асен Василев. 

 

"Тази сутрин имахме ранна среща с г-н Борисов и колегите от ръководството на ГЕРБ и им заявихме, че СДС с неговите 4 депутата категорично няма да подкрепим такова правителство. Нашето разбиране е, че бяха направени достатъчно жестове и достатъчно компромиси. Г-н Борисов няма да бъде кандидат, макар че той е най-подготвеният за министър-председател. Ако има такъв кабинет, ние го виждаме като кабинет на паритетна основа", каза той.

 

Според него единият подход за създаване на правителство е то да бъде на паритетен принцип с хоризонт 4 години. Другият вариант е с експерти, предложени от ГЕРБ-СДС и от колегите от ПП-ДБ, с хоризонт година и половина.

 

"Аз се учудвам на търпението и толерантността на г-н Борисов. Те искат всичко. Ако не постигнем съгласие за кабинет, сигурно ние ще предложим такъв. Ако до връчването на мандата не сме постигнали съгласие в ПП-ДБ, ще предложим кабинет", категоричен е лидерът на СДС.

 

На въпрос дали, ако първите две политически сили не постигнат съгласие, ще бъде стопиран бюджетът, Румен Христов отговори:

"Надявам се, че не, но с предложението той да бъде върнат на МС, означава, че много трудно в рамките на евентуалната продължителност на този парламент бихме могли да го приемем. А това е много опасно, защото от юни месец няма да има как да плащаме, защото удължаването беше до края на юни".

 

Резултатите на ГЕРБ се увеличават, тези на "Продължаваме промяната" намаляват. На следващи избори най-вероятно ГЕРБ-СДС ще постигнем по-висок резултат, а ПП-ДБ ще загубят още депутати, прогнозира Христов.

Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени