Румен Миланов, бивш шеф на НСБОП: Ефектът от смените в ръководството на МВР е негативен

Относно проверката на ДАНС в Специализираната прокуратура, той обясни, че това не е обичайна практика, въпреки че имат правомощията

Румен Миланов
Румен Миланов Източник: Zonanews

Ефектът от смените в ръководството на МВР е негативен, заяви бившият директор на Националната служба за борба с организираната престъпност и БОРКОР, която през 2018 г. се вля в антикорупционната КПКОНПИ проф. Румен Миланов. Според него няма строга система за развитие на кариерата във вътрешното ведомство. "Няма строга система за развитие на кариерата във вътрешното ведомство. След това идва ефектът на доминото – сменя се човекът, който са сложили, идва друг и започва да се сменят ръководни кадри. Това е една пирамида, на която ние сменяме върха, но този връх ще има ли възможност да промени пирамидата, а пирамидата си работи", добави той.

 


"След това идва ефектът на доминото – сменя се човекът, когото са сложили, идва друг и започва да се сменят ръководни кадри. Това е една пирамида, на която ние сменяме върха, но този връх ще има ли възможност да промени пирамидата, а пирамидата си работи", посочи експертът по сигурност.


Относно проверката на ДАНС в Специализираната прокуратура, той обясни, че това не е обичайна практика, въпреки че имат правомощията. "Този случай на мен ми звучи като фалшива новина, защото първоначалната информация беше, че те са влезнали в структурите на МВР и Специализираната прокуратура, министърът я отрече", каза още той. Румен Миланов допълни, че председателят на ДАНС, който трябва да разпореди проверката, едва ли ще си го позволи, без да го съгласува със силовия вицепремиер: "Абсурдно е", заяви бившият шеф на НСБОП и БОРКОР.


Експертът по сигурност отправи критика към пресцентъра на спецпрокуратурата, че не са потвърдили или отрекли въпросната проверка, защото сега се стига до догадки. Той обясни, че при подобна проверка се следи за това как се съхраняват документите, които са класифицирана информация. "Трудно може да се установи дали има унищожени документи, защото ако има документи за подслушване, те отдавна са били унищожени, тъй като това е незаконно, ако говорим за подслушване на политици. А СРС-тата за целите на националната сигурност и за наказателното производство – те си стоят в съответните папки", коментира още той и добави, че в спецпрокуратурата се съхраняват документи за възлагане на СРС, а съдът ги разрешава.

 

Според него има големи пропуски при организацията за възлагане на подслушвания. Той добави, че ако в кратък период от време не се провери информация за незаконно подслушване, то следата се губи и след това е почти невъзможно.

 

Проф. Миланов коментира, че според него проблемите идват заради липсата на правила. "Системите за управление на сигурността по дефиниция са в ръцете на министърпредседателя. МВР е подчинено на министър-председателя или цялата система за национална сигурност, органът, който е компетентен е Министерският съвет. От тук идва и въпросът: "Какъв стил на управление ще се наложи?" Стилът на управление, който зависи от персонажа – е грешен, отдавна светът бяга от този стил. Трябват правила и технология на управление", посочи експертът по сигурност.

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени