Румен Радев: Ако бъде сменена Назарян, няма да назнача човека, взел мястото й, за служебен премиер

Президентът кани партиите в четвъртък, в 17:00 ч. за консултации във връзка с назначаването на служебно правителство

Румен Радев
Румен Радев Източник: Прессекретариат на Президента на Репубулика България

Президентът Румен Радев обяви в сряда, че и в момента води разговори с хората, които съгласно последните промени в конституцията могат да се излъчат за служебен премиер, като някои от тях са дори в чужбина. Радев посочи, че няма да назначи за този пост човек, който потенциално би заменил председателя на НС Рая Назарян при нейно отстраняване от поста.

 

"Вече заявих – не участвам в никакви конспирации, в никакви т.нар. преврати. Моят стил на работа винаги е бил ясен и открит. Ако някой си е превил сметката да острени г-жа Рая Назарян, за да сложат удобен за тях председател на НС, явно е забравил, че последната дума в този процес имам аз", каза Радев.

 

"Никога, трябва да е ясно, няма да назнача този човек, ако ще и да е Господ, защото никога не бих легитимирал едно такова омерзително отношение към българския парламентаризъм", добави той.

 

Радев обяви, че в четвъртък, в 17:00 ч. кани парламентарните групи за консултации във връзка с назначаването на служебно правителство. Тази вечер държавният глава участва в откриването в София на 11-ото Европейско първенство по шоудаун. България за първи път е домакин на значимия спортен форум за хора със зрителни затруднения.

 

Преди ден стана ясно, че подуправителят на БНБ Петър Чобанов, който се приема за лоялен към ДПС-Делян Пеевски, е готов да поеме поста. Завъртя се и името на заместник шефа на Сметната палата Горица Грънчарова - Кожарева, която също била готова да приеме поста, ако я назначат.

 

В понеделник Главчев потвърди за пореден път готовността си да бъде назначен отново за ръководител на служебната власт. Преди ден самата Назарян потвърди пред Румен Радев, че отказва да бъде министър-председател.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени