Румен Радев: Бъдещият редовен кабинет трябва да следва курса, който ние зададохме

Румен Радев коментира и присъствието на Вежди Рашидов в делегацията в Турция

Румен Радев
Румен Радев Източник: Прессекретариат на Президента на Репубулика България

Бъдещият редовен кабинет трябва да следва курса, който ние зададохме, това каза президентът на България Румен Радев, цитиран от NOVA. "Няма експертни кабинети. Да, съставен е от експерти, но политическата отговорност ще бъде носена от партиите, които застават зад това правителство. Много скоро ще проличи коя партия каква доминация има в съответните министерства," добави държавният ни глава в Анкара.

 

"Турция е най-големият икономически партньор, извън ЕС. След посещението ми в Истанбул сключихме споразумение и получаваме достъп до всички турски терминали за втечнен газ, с резервиран капацитет от 1,5 млрд. на година", посочи държавният глава. По думите му с турския президент Реджеп Ердоган са изградени отношения на доверие и приятелство.

 

"В близките дни трябва да открием разширението на КПП "Капитан Андреево". Предстои подписване на меморандум за втора жп линия между Елхово и Одрин.  Проектира се и отсечка между Лесово и АМ "Марица", за да се раздели огромният поток от тирове и влакове на две. Пешеходен мост при Резово също ще бъде изграден. Силно се надявам, че новото правителство ще се възползва от постигнатото и ще довърши започнатото, заяви той.

 

Според него Турция е поела сериозен ангажимент за опазване на външните ни граници. "България и Турция имат ключово значение за бъдещето на Европа. Пътят е на взаимно сътрудничество при уважение на суверенитета. Ще създадем организационен център, за да се справим с мощната мрежа от нелегален трафик на мигранти. В координация с Европол вече работи група, в която участват представители на нашите служби и МВР. Целта е да има много бързо споделяне на информация и да провеждаме координирани операции в ЕС, с които да се нанасят удари в центровете за трафик на мигранти", смята Радев.

 

И допълни, че служебното правителство е разработило ясна концепция за транспортната свързаност със съседните страни. Румен Радев коментира и присъствието на Вежди Рашидов в делегацията в Турция. "Той е уважаван в Турция, както като творец, така и политик. Никога не съм делял хората по политическа принадлежност, работя еднакво с всички", обясни президентът.

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени