Румен Радев: България няма да признае референдум в Украйна

Като отговорен член на Европейския съюз, България е част от общата външна политика и подкрепя санкционния режим на съюза, заяви още той

Румен Радев
Румен Радев Източник: Президентска администрация

България няма да признае референдум в конфликтите зони в Украйна, където се водят военни действия. Това обяви президентът Румен Радев като обясни, че подобни намерения са абсурд. 

 

Президентът Румен Радев дава изявление след консултативната среща, на която бяха обсъдени последиците за сигурността, икономиката и социална сфера от ескалацията на войната в Украйна.

 

Още от първите часове на войната на 24 февруари свиках консултативна среща с държавното ръководство и тук, в тази зала, заклеймихме руската агресия срещу Украйна като категорично недопустима. От първия ден на тази война призовавам за прекратяване на бойните действия и за мирно уреждане на конфликта със средствата на дипломацията. За съжаление, стремежът към военна победа на всяка цена заглушава призивите за мир. Разумът отстъпва на оръжията, каза Радев.

 

Референдуми в зона на бойни действия, където до урните падат снаряди, са правен абсурд и България няма да ги признае, заяви още той. Като отговорен член на Европейския съюз, България е част от общата външна политика и подкрепя санкционния режим на съюза. Но Европа е длъжна, паралелно с налагането на санкции, да търси активно механизми за минимизиране на риска от тези санкции, защото по този начин тя сама застрашава своя индустриален капацитет и конкурентоспособност, добави президентът.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени