Румен Радев: Главчев да размисли сериозно, ако не иска - в понеделник приемам всичките му предложенията и не се меся повече в работата му

Той още не е разбрал с какво се е заел като премиер, посочи президентът

Румен Радев
Румен Радев Източник: Прессекретариат на Президента на Репубулика България

Вчера в края на деня получих това авангардно предложение от г-н Главчев. Аз съм казвал много пъти: "В момента, в който ти ми подадеш човек, на когото имаш доверие, аз веднага ще издам указ". Също го посъветвах, че имаме множество прекрасни дипломати, които са готови веднага да помогнат и да свършат работата от г-н Митов. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти.

 

"Аз го посъветвах все пак да проучи малко повече нещата, защото ми се струва, че той все още не е разбрал с какво се е заел като премиер, да не говорим за външно министерство. Да се консултира с близки хора, с експерти, но в понеделник сутринта ще направим последен разговор и ако той държи, приемам всички негови предложения и не се меся в неговата работа", заяви Радев.

 

По думите му се е намесил само, когато нещата са излезли извън контрол. "Макар да му отне почти седмица Даниел Митов най-сетне проумя, че ако го бях назначил на този пост той щеше да изпадне в тежък конфликт на интереси, защото министърът на външните работи е пряко отговорен за организацията на изборите в чужбина и това няма как да стане, ако на поста е заместник-председател на партия, която участва в изборите", заяви още Радев.

 

Според него много е важно какъв екип от заместници ще се сформира във Външно министерство, "защото нека не си правим илюзиите, че г-н Главчев може да овладява процесите във Външно министерство".

 

"Министърът на външните работи е пряко отговорен за организацията на изборите в чужбина, а това няма как да стане, когато на поста е заместник-председател на партия, която е участник в изборите", каза още Румен Радев.

 

"Ужасно нелепо е хората, които до вчера бяха коалиционни партньори на ГЕРБ и ДПС да им се привижда, че аз съм обвързан, тази ревност е смехотворна", заяви държавният глава. Президентът откри международния турнир Sofia Karate Open 2024 - Купа на президента. Откриването бе в зала "Асикс Арена" в София. 

Още от "Политика"

Красимир Вълчев, водач на листата на ГЕРБ – СДС: Старозагорски регион ще бъде запазен като основен енергиен център

Средствата за индустриалните зони обаче бяха отрязани от "Продължаваме промяната" в Териториалния план за справедлив преход на област Стара Загора, подчерта той

Прочетете повече прочетете повече

Мария Белова: Всеки глас за ГЕРБ ще върне нормалността в политиката и спокойствието на хората

По думите й след изборите на 9 юни трябва да бъде съставено редовно компетентно правителство с премиер, който има авторитет в Европа и може да носи политическа отговорност

Прочетете повече прочетете повече

Кандидати от ГЕРБ в Пловдив: Стабилност и работеща администрация за силно икономическо развитие

Всички те бяха категорични, че Шенген и Еврозоната са стратегически цели за ГЕРБ, които не могат да се постигнат без стабилно правителство и ясно управление

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени