Румен Радев издаде указ за новия Изборен кодекс

Указът е с днешна дата, а извънредният брой на Държавен вестник излиза утре – 1 май

Румен Радев
Румен Радев Източник: Zonanews

Румен Радев издаде указ за обнародване на Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс, приет от 45-ото Народно събрание на 29 април, в Държавен вестник. Указът е с днешна дата, а извънредният брой на Държавен вестник излиза утре – 1 май. Обнародването на новите изборни правила се случва буквално часове, след като бяха гласувани от депутатите в пленарна зала за заседание, продължило до полунощ.

 

Основните промени в Изборния кодекс засягат машинното гласуване, обжалването на решенията на ЦИК, по-лесното откриване на секции в чужбина и нов състав на ЦИК. Народните представители гласуваха да отпадне пропорционалната система, но от следващите редовни парламентарни избори. Със 155 гласа "за", 72 "против" и двама "въздържали се" парламентът прие съставът на ЦИК да се намали от 20 на 15 души. Те ще бъдат предложени от шестте партии в 45-ия парламент и назначени по процедура на президента.

 

Със 132 гласа "за", 68 "против" и двама "въздържали се" депутатите приеха възможността да се обжалват решенията на Централната избирателна комисия в тридневен срок пред съответния административен съд. Според приетите текстове съдът разглежда жалбата и се произнася по нея в срок от три дни. Решението на съда може да се обжалва пред Върховния административен съд.

 

Със 107 гласа "за", 97 "против" и 18 "въздържали се" бе прието машинно гласуване в секциите с над 300 души. В секциите в чужбина, за които са подадени над 300 заявления за гласуване също ще се гласува машинно. Парламентът прие при удостоверяването на машините за гласуване да участват представители на партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирани за участие в изборите. Промените бяха приети със 111 гласа "за", без "против" и 2 "въздържали се".

 

Народните представители приеха със 131 гласа "за", 59 "против" и един "въздържал се" осигуряване на достъп на медиите, кандидатите, застъпниците и представители на партии, коалиции и инициативни комитети до процеса на приемане и проверка на протоколите и прехвърлянето на данните от вота в секционните избирателни комисии. Със 165 гласа "за" бе прието видеонаблюдение и видеозаснемане на отварянето на избирателните кутии и установяване на резултатите от гласуването.

 

Със 124 гласа "за", седем "против" и без въздържали се парламентът прие при прехвърлянето на данните от изборите в ОИК да присъстват кандидати, застъпници, представители на партии, коалиции и инициативни комитети, както и медии.

 

Мажоритарно гласуване, но за следващите редовни парламентарни избори, бе прието със 125 гласа "за", 95 "против" и един "въздържал се". Предложението на Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън!" за избираемост на кметове в населените места с над 100 души, а не както досега с над 350 души, беше прието със 145 гласа "за".

 

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени