Румен Радев към Кирил Петков: Цинично е да кажеш - ще намерим газ, но ще плащаме по-скъпо

Той не пожела да коментира дали ще снеме доверието си от кабинета

Румен Радев
Румен Радев Източник: Президентска администрация

Трябва да мислим как и откъде ще дойде газ в България, както и каква ще е цената. Цинично е да кашеш - ще намерим газ, но ще плащаме по-скъпо. Това заяви Румен Радев в Испания, където е на официално посещение.

 

"Изпълнителната власт трябва така да решат проблема с газа, че цената за българския потребител и индустрия да бъде най-ниска. Ще се търсят решения физически да получим газ от другаде. Цинично е в енергийно най-бедната държава в ЕС да кажат, че ще намерим друг начин и ще плащаме по-скъпо. Някои хора са на ръба и не могат да плащат по-скъпо", каза той.

 

"Хората, които все повече виждаме на улицата, ще покажат дали правителството се справя с кризите", категоричен беше Радев.

 

Той призова българското правителство да постави цената за потребителите на първо място, когато вземе решение, като изтъкна, че България е най-бедната енергийно и с най-нисък стандарт. "Тези, които могат да си позволят да плащат по-скъпо, трябва да вземат предвид тези, които не могат да си позволят да плащат по-скъпо".

 

Отнонсо военната помощ за Украйна, държавният глава изтъкна, че ще чуе мотивите и аргументите на всяка една партия в парламента, който трябва да вземе това решение. "Много са темите за КСНС, коя по-напред", попита Радев.

 

"Сигурността е поставена под изпитание - не само военната, но и социалната и икономическата. Доставката на газ ако спре означава, че много наши индустрии да спрат", посочи още той. И призова да се мисли най-напред за българите, които са поставени под затрудено положение. Той не пожела да коментира дали ще снеме доверието си от кабинета и допълни, че с изявленията си в сряда е бил "категоричен в своята оценка".

 

Радев даде за пример стратегията на диверсификацията на Испания - получават газ от САЩ, Алжир и Нигерия и са абсолютно независими в своите доставки. "Едва 6% от газовите доставки са руски в Испания", посочи той и призова да се помисли как да се използват шестте станции за регазификация, които се намират в Испания, но в момента това не е възможно, тъй като интерконекторът не е готов.

 

"Такива асоциации са абсолютно далеч от реалността", заяви президентът по повод изказване на премиера Кирил Петков, че ситуацията в Украйна е подобна на Априлското въстание, и че е позорно да не помогнем в тази ситуация.

Още от "Политика"

Премиерът Димитър Главчев посети днес СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев”

При посещението в лечебното заведение на премиера днес стана ясно, че процедурата за закупуване на нов рентген е приключила и предстои финализирането на тази за скенер

Прочетете повече прочетете повече

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри

В момента в ОИСР членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия, съставляващи 70 % от глобалното производство и търговия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени