Румен Радев: Недопустимо е поведението на главния секретар на МВР Живко Коцев и връзките му с обвинени за контрабанда

Право на Главчев е да избере екипа си, аз нямаше да оставя Калин Стоянов, нито да го назнача като Денков, добави той

Румен Радев
Румен Радев Източник: Zonanews

Като опит на един чисто криминален случай да се трансформира в политически определи президентът Румен Радев скандала в МВР. Той окачестви като недопустимо поведението на главния секретар на МВР Живко Коцев и връзките му с обвинени за контрабанда. И благодари на шефа на ДАНС Пламен Тончев за разкритата схема. "Какво щеше да стане, ако бях послушал призивите на кабинета "Денков" да сменя председателя на ДАНС", попита Румен Радев на влизане в сградата на Народното събрание.

 

 

Тази сутрин подписах указа за служебното правителство и това слага край на един провален парламент, родил това нещо, наречено сглобка, съобщи още той. Радев напомни, че когато преди 10 месеца връчи мандата на акад. Николай Денков, го призова да не го реализира заради онзи запис от заседанието на "Продължаваме промяната".

 

Държавният глава напомни, че служебният кабинет за първи път се създава по новите правила на конституцията. И обясни, че по никакъв начин не се е бъркал в кадровата политика и не носи отговорност за действията на служебното правителство. 

 

Според него е странно, че призивите към Радев той да махне Калин Стоянов като вътрешен министър идват от партиите, които приеха тези промени в конституцията. Те даже нарекоха списъка с потенциални министър-председатели меню, а сега се сърдят но това, което им се сервира, каза президентът.

 

Съгласно конституцията МС е отговорен за обществения ред в страната, не президента - с този довод Радев отговори на искането на ПП-ДБ за Калин Стоянов, като напомни, че именно те са му го изтъкнати миналата година, когато са поискали от него да освободи главния секретар на МВР Петко Тодоров.

 

Премиерът Главчев ще управлява страната със своите министри, а не аз и той има правото да избере своя екип и аз уважавам това, заяви Радев. Що се отнася до министър Стоянов, ако аз избирах това служебно правителство, нямаше да го оставя. А ако бях на мястото на кабинета "Денков", нямаше и да го назнача, допълни президентът.

 

Най-комичното е, че ПП-ДБ, които до вчера управляваха в страстна прегръдка с ГЕРБ и ДПС, не спряха да повтарят, че аз изневерявам на българската демокрация с ГЕРБ и ДПС, каза Радев.

Още от "Политика"

Георги Георгиев от ГЕРБ призова Терзиев и "Спаси София": Долу ръцете от ''Патриарха''

Екипът на Васил Терзиев и спасителите от "Спаси София" с откровени лъжи и незачитайки мнението на гражданите променят движението по бул. "Патриарх Евтимий" в центъра на София, допълва той

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Радев наложи вето върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите

Това е третият път (след указите му от 2017 г. и 2019 г.), когато Румен Радев възразява срещу мерки, подобни на приетите в този закон", се казва в съобщение от президентската администрация

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени