Румен Радев очаква "Възраждане" на консултации за ново правителство

Условията на "Възраждане" за подкрепа на правителство с мандат на друга партия са референдум за членство на България в еврозоната, да не се купуват нови самолети от САЩ, както и страната ни да не предоставя оръжие на Украйна

Президент на Република България, президентство
Президент на Република България, президентство Източник: Zonanews

Президентът Румен Радев продължава консултациите с парламентарните партии преди да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. След ГЕРБ, "Продължаваме промяната" и ДПС, държавният глава ще разговаря на "Дондуков" 2 с партия "Възраждане".

 

Той ще обсъди днес с четвъртата парламентарна формация възможността парламентът да излъчи редовен кабинет. Държавният глава настоява за диалог между партиите в 48-ото Народно събрание при преговорите за формиране на правителство.

 

"И се надявам, че си дават сметката всички партии за още едно – ако вървим по процедура без забавяния и ако се случи, а то вече се случи на няколко пъти, да не могат да излъчат правителство, от разпускане на парламента до два месеца трябва да проведем избори. Това означава, ако стигнем до тази хипотеза, изборите да бъдат януари или февруари. Нека партиите наистина се уточнят помежду си какво искат и кога искат. Съвсем не отивам в тази посока – нови предсрочни избори, но ако стигнем там кога да бъдат тези избори? А това означава и кога да приключат и консултациите, ако те са неуспешни".

 

Условията на "Възраждане" за подкрепа на правителство с мандат на друга партия са референдум за членство на България в еврозоната, да не се купуват нови самолети от САЩ, както и страната ни да не предоставя оръжие на Украйна.

 

Лидерът на партията Костадин Костадинов: "Най-доброто решение за България са нови избори". След консултациите с представителите на "Възраждане" президентът трябва да насрочи отделни срещи с останалите три формации в 48-ото Народно събрание преди да връчи първи проучвателен мандат на ГЕРБ.

Още от "Политика"

Даниел Митов: Трябва да се прекрати глупавата теза, че едва ли не заради "Балкански поток" е започнала войната в Украйна

Надяваме се ПП-ДБ да се научат как се реализират тези проекти и как се отстояват интересите на страната, подчерта Теменужка Петкова

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени