Румен Радев поиска разследване на Русия за употребата на химическо оръжие и убийството на цивилни

Това са военни престъпления, добави той

Румен Радев
Румен Радев Източник: Прессекретариат на Президента на Република България

Употребата на химическо оръжие и убийството на цивилни по време на конфликт е военно престъпление. След като вече сме свидетели на толкова много невинни цивилни жертви, призивът ни е възможно по-скоро да се организира независимо международно разследване. Така президентът Румен Радев коментира темата за войната в Украйна от Португалия, където е на официално посещение.

 

"Ние трябва да разберем истината и всички отговорни за тези варварски деяния трябва да бъдат наказани възможно най-скоро. Ако не го направим, тази война ще продължава. Колкото повече невинни цивилни жертви има, толкова по-трудно ще се установи мирът", коментира държавният глава. 

 

По думите на Радев дали НАТО трябва да се намеси в конфликта е изключително деликатен въпрос. "Ние вече имаме ясни изявления на генералния секретар на Алианса и на президента Джо Байдън, както и на други държавни ръководители, че намесата на НАТО в Украйна крие огромния риск от Трета световна война. Голямата тревога е тази война да не прерасне в ядрен конфликт. 6 000 ядрени глави има най-малко в арсенала на Руската федерация", предупреди той.

 

Радев е категоричен, че трябва да се търсят всички възможни форми "криминалните деяния" да бъдат прекратени, без да рискуваме глобален конфликт с непоправими последствия.

Още от "Политика"

ГЕРБ-СДС: Внасяме доклад за изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт и пътна безопасност!

Темата с безопасността по улиците е изключително чувствителна за по-голямата част от обществото ни. Да пиеш алкохол и да се качиш на колата не е инцидент, а съзнателно решение

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени