Румен Радев: Правителството дължи отговор на гражданите, които му гласуваха доверие, за това чии интереси обслужва

Недоумявам как министърът на икономиката ще обясни на българите и на левите хора, които винаги са били срещу войните, че българското оръжие подхранва този конфликт", заяви Радев

Румен Радев
Румен Радев Източник: Zonanews

Рискът за България се повишава във всеки един момент, коментира още държавният глава "Правителството дължи отговор на гражданите, които му гласуваха доверие, за това чии интереси обслужва - техните или нечии други. Трябва да даде ясни доказателства, че осъзнава и отстоява българският суверенитет и в своята политика се води от българския национален интерес".

 

Това заяви президентът Румен Радев в изказване пред журналисти в сряда. Той коментира и спирането на доставките на газ от Русия за България. "Защо беше спрян газът само за България и Полша? Спира ли се на Австрия и Германия и как те осигуряват енергийната си сигурност? Резервиран ли е вече капацитет от Гърция и от други страни? Икономическата война ескалира и рискът за България се повишава във всеки един момент", категоричен бе държавният глава.

 

Според него така създалата се ситуация ще бъде "истински тест за европейската солидарност". "Ще помогне ли и как ЕС на енергийно най-зависимата и енергийно на-бедната държава", каза още Радев. Той смята, че старана ни "навярно ще намери алтернативни решения, но това ще изисква време и средства и ще означава много по-високи цени".

 

Президентът коментира и темата за износа на оръжие от страната ни. "Излизат редица разкрития за това къде отива българското оръжие. Недоумявам как министърът на икономиката ще обясни на българите и на левите хора, които винаги са били срещу войните, че българското оръжие подхранва този конфликт", заяви Радев.

 

Той се обяви категорично против идеята България да предоставя военна помощ на Украйна. "Това означава стъпка към прякото въвличане на страната ни в този конфликт. Призивите за мир заглъхват и на тяхно място ескалират острата риторика и призивите за победа. Ако победата означава самоунищожение и икономическа ликвидация на Европа, то ние стремително вървим в тази посока.

 

България трябва да е част от усилията за мир и възможно най-бързо прекратяване на този конфликт. Удължаването му ще има пагубни последици в много отношения", коментира президентът. Той смята, че не е нужно родна делегация да посещава Украйна, тъй като "суверенната българска позиция се изработва в София".

 

Радев коментира и обявената от Петков дарителска кампания за боеприпаси за Киев. "Според мен политици, които губят чувствителност към проблемите на своя народ, не могат да помогнат и на други народи. Аз съм дарявал свои заплати - за пенсионери, за български църкви, за българска култура и "Българската Коледа". Призовавам нашите политици, преди да спасяват света, да погледнат към хилядите бедстващи българи", заяви президентът.

Още от "Политика"

Общинските съветници от ПП-ДБ-СС в столицата искат кметът Терзиев да забрани честването на руския Ден на защитниците на

България е една от държавите най-обилно "обгрижвана от Руската пета колона, чиито пипала са плъзнали във всички сфери на нашия обществен и политически живот

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени