Румен Радев: Следващият премиер е Гълъб Донев, статията за Петков и Василев в “Ди велт" е поръчкова

Никой не иска да управлява по време на тежки кризи, за да не губи електорат. Затова се оставят нещата в ръцете на служебното управление, категоричен е Радев

Румен Радев
Румен Радев Източник: Kremlin.ru

"Няма модел Радев, има Конституция. Там е написано, когато партиите не могат да съставят правителство, президентът съставя такова. Да, следващият нов служебен премиер ще бъде старият служебен премиер. Това каза президентът Румен Радев пред Дарик радио.

 

"Служебното правителство е контрапункт на феодализацията и застоя. Хората ще търсят модела на управление в екип. На следващите избори политическото пространство ще е фрагментирано и управлението ще трябва да бъде коалиционно. Пак ще има борба за министерски кресла. Служебното правителство започна да реализира една по една платформите на политическите партии, изтривайки ги от техните диплянки", добави той.

 

Ерозира доверието на българското общество към парламентарната република. Хората с всеки избор се отдръпват все повече от избирателните урни, каза държавният глава.

 

Според него голямата причина за тази политическа криза – майката на кризите – невъзможността на партиите да постигнат съгласие и компромис, защото не искат да отстъпят от своите ценности и да предават своите избиратели.

 

"Истинският генезис е, че партиите не искат да носят отговорност да управляват по време на криза. Когато партиите не искат да излязат от своите окопи, а мислят за следващите избори, това разколебава обществото", добави той.

 

"Никой не иска да управлява по време на тежки кризи, за да не губи електорат. Затова се оставят нещата в ръцете на служебното управление", категоричен е Радев.

 

Според него е погрешно поставен въпросът какво България загуби от управлението без парламент през последните почти 2 години.

 

"Какво спечели, а не какво губи. Какво спечели, а не какво губи. Това, което губи е очакването на нашите партньори за всички стъпки, които касаят нашата европейска интеграция, да видят дългосрочен партньор. В момента такъв политически субект няма", заяви Радев и добави: Къде е политическият субект, който може да очертае дългосрочна визия?

 

Според него е ясно какво се губи. "Губим от факта, че отново няма да имаме парламент, а ни очакват важни закони, които така и не успя да приеме този парламент. Това са закони за интеграцията ни в Европа, за Шенген", заяви Радев добавяйки, че сега благодарение на усилията на служебното правителство можем да станем членове на Шенген през октомври.

 

"Получихме признание от всички партньори, целта е октомври тази година. Парламентът също трябва да поеме своята отговорност и да приеме необходимите два закона. Шенген ще има огромно ползотворно влияние върху нашата икономика, върху инвестициите. Ще избегнем унизителните опашки по КПП-та, които категорично трябва да се премахнат", заяви Радев.

 

Коментирайки съдебната реформа, Радев каза, че за нея все не остава време. "Трябва да преминем към реални действия, а не да демонстрираме готовност за борба с корупцията", каза той.

 

По отношение на изборите Радев заяви, че е получил информация от избирателната комисия, че няма да има хартия, ако изборите се проведат на 26 март. Още повече, че тогава се сменя и времето, с която може да има логистични проблеми за машините.

 

На въпрос дали цели избори през април, Радев отговори така: "Моята цел е да има максимално добра организация на тези избори. Максимално бързо да се движим към тях и да не губим време".

 

Радев нарече статията в "Ди велт", която хвали Кирил Петков и Асен Василев, поръчкова. "Не са занимавам с политическо инжинерство, но и не позволявам на партии да се месят в моята дейност. Не мога да контролирам политическите амбиции на дадени хора. Трудно се гради доверие, когато взимаш авторитет назаем", допълни той.

Още от "Политика"

Радомир Чолаков: Зарков твърдеше, че НС не може да е гумен печат на служебното правителство, а сега очаква парламентът д

В следващото Народно събрание законопроектите ще бъдат приети в много по-добър вид от сегашния, изрази увереността си председателят на правната комисия в 48-то НС

Прочетете повече прочетете повече

Депутатите разглеждат докладите на службите за сигурност на извънредно заседание

Днес се очаква депутатите във временната комисия за Nexo да изслушат председателя на Комисията по финансов надзор Бойко Атанасов и изпълнителния директор на НАП Борис Михайлов по случая

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата: Нужен е експертен, а не политически дебат за правна реформа

Нарушават се базисни европейски ценности като върховенството на правото и разделението на властите, което е сериозен повод за притеснение за спазването на основни демократични принципи

Прочетете повече прочетете повече

Здрав ли е Стоян Михалев от ДБ, който обяви ГЕРБ за "апостоли на Сатаната"

Приемам сравнението на Стоян Михалев, че сме апостоли на Сатаната нормално, защото когато човек е член на секта, за него всички останали са или апостоли на Сатаната, или еретици или неверници, заяви Тома Биков

Прочетете повече прочетете повече

СДС възмутени от думи на Лорер: Удари силен шамар на българите в Северна Македония

Задава ли си г-н Лорер въпроса, какво би станало с хилядите негови предци в нашата Родина през 40-те години на ХХ век, ако не бяха спасени, защото са граждани на България, но са с друго самосъзнание

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени