Румен Радев: Това е абсолютно недопустимо - във 21 век в Европа да летят стратегически бомбандировачи, ракети, въздушни и морски десанти с удари по суверенна държава

Към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България по данни на всичките ни служби, допълни Радев

Брифинг на Румен Радев след срещата заради руската агресия срещу Украйна
Брифинг на Румен Радев след срещата заради руската агресия срещу Украйна Източник: bTV

В ход е пълномащабна конвенционална операция на Руската федерация с всички възможни сили и средства за нанасяне на удари по критични инфраструктури на цялата територия на Украйна, което е абсолютно недопустимо. Недопустимо е в 21-и век в Европа да летят бомбардировачи и да нанасят удари по съседна държава". Това каза Румен Радев на извънреден брифинг след спешна среща заради руската военна инвазия в Украйна.

 

На срещата бяха председателят на парламента Никола Минчев, премиерът Кирил Петков, външният министър Теодора Генчовска, шефовете на специалните служби.

 

"Към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България по данни на всичките ни служби. Но има редица рискове - като цяло ситуацията за сигурност в Европа и в глобален мащаб е тотално променена", допълни Радев.

 

"Правителството продължава да прави разчети за рисковете, касаещи морските и въздушни пътища, енергийните трасета, цялата система на доставки, която касае обществото ни. Ще се търсят всички възможни варианти, за да няма прекъсване в енергийните доставки на газ, особено важно на петрол, храни и всички стоки от първа необходимост. В ход са и дейности, които да защитят България по отношение на киберсигурността. Изключително важно - България няма да допусне и ще работи активно за своята защита в рамките на НАТО и изобщо в системата за национална и колективна сигурност. В ход са консултации в съюзен формат в НАТО", каза още Радев.

 

"За нас е важна и съдбата на нашите сънародници в Украйна. До момента броят на хората, които искат евакуация са над 4000. Ние ще направим всичко възможно те да бъдат евакуирани", каза Радев. Той изрази готовност за евакуация не само на български граждани, но и украински.

 

"Българските институции работят рамо до рамо, изготвяме ясни планове по ясно очертани планове. Приоритет номер 1 е евакуирането на нашите сънародници. Ще организираме бази, ще използваме българските хотели, за да можем да приемем тези хора. Откъм приоритетите за енергийна сигурност, готвим се с най-различни планове. Нека ясно да кажа - осъждаме остро действията на Руската федерация, това е недопустимо", заяви премиерът Кирил Петков. 

 

Той заяви, че се работи за сухопътна евакуация на българите от Украйна. Освен това се работи и с МВР и ДАНС за по-бързата обработка на документите на нашите сънародници, за да може те да се подслонят в България.

Освен това тази вечер той ще вземе и участие в среща в Брюксел, посветена на темата.

 

"Трябва да минимизираме всички рискове, което засягат българското население. Каквото можем да помогнем на нашите украински приятели, ще го направим", каза още Петков на излизане от президентството.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени