Румен Радев: В РСМ от десетилетия се насажда агресия срещу България и срещу българите

Българският парламент има да свърши важна работа - сега, този парламент, а не следващия, каза той

Румен Радев
Румен Радев Източник: Прессекретариат на Президента

"В нашата съседка от десетилетия се насажда агресия срещу България и срещу българите. Когато имахме огромен натиск да допуснем безусловно Република Северна Македония да започне преговори за членство в ЕС, аз тогава два пъти наложих вето и повдигнах темата пред ЕС за правата на македонските българи, че техните права първо трябва да бъдат гарантирани чрез вписване в конституцията на страната и след това да се отваря пътят за преговорите. Тази позиция беше отстоявана до последно. Благодарение на лидерството на френското председателство и на президента Макрон тя стана факт". Това каза президентът Румен Радев във Враца, където присъства на откриването на завод за авточасти.

Трябва да се разбере от държавното ръководство на Република Северна Македония, от обществото в нашата съседка, че пътят към Европейския съюз минава през признаването и уважаването на правата на македонските българи, на нашето културно-историческо наследство. Това е единственият начин гражданите на Северна Македония да поемат по пътя, по който са изразили многократно, че желаят да вървят, разбира се, с уважение към нашата обща история и общи дълбоки исторически корени, подчерта Радев.

Българският парламент има да свърши важна работа - сега, този парламент, а не следващия. Има закони, които трябва да се приемат сега, а не през лятото, когато ще бъде изключително късно, посочи Радев. Дадох време за диалог за съставяне на редовно правителство. Ако те са единодушни, че желаят избори веднага няма проблем, отбеляза той.

 

За промените в ИК той подчерта, че все още не е ясно какъв ще бъде изхода на дебатите. "Когато има приет закон и дойде при мен ще коментирам", добави Радев.

 

 
 

 

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени