Румен Радев: В желанието си да уцели мен, Петков простреля Нинова

По негови думи е парадоксално, че е било по-лесно да бъдат убедени френският президент и европейските лидери по казуса РСМ, отколкото българския премиер

Кирил Петков и Румен Радев
Кирил Петков и Румен Радев Източник: Zonanews

Френското предложение за Северна Македония съдържа голяма част от основните български изисквания, но можеше да е много по-успешно, ако нашите политици имаха по-голямо внимание към целия този процес. Това заяви президентът Румен Радев от авиобаза "Граф Игнатиево", където се отбелязват 110 години българска бойна авиация.

 

Според него това е било възможно, "ако дипломатите от МВнР разчитаха не само на президентската институция, не пилееха много време и енергия в опита си да вкарат разнопосочната политика на министър-председателя в приемливи рамки".

 

Той подчерта, че отдавна настоява македонските българи да бъдат вписани в Конституцията на РСМ. По негови думи е парадоксално, че е било по-лесно да бъдат убедени френският президент и европейските лидери, отколкото българския премиер, чийто кабинет, според Радев, не е поел отговорност за действията си и не е оставил на българските институции достатъчно време да се запознаят с казуса.

 

"Що се отнася до гаранцията за културно-историческото наследство, учебниците, езика на омразата, които се защитават именно в този двустранен протокол, вчера народните представители гласуваха празен чек за нещо, което мнозина от тях така и не успяха да се запознаят, което категорично не предоставя необходимите механизми и срокове за защита", отбеляза държавният глава.

 

Според него това ще постави следващите български правителства в настоящето положение - да водят безплодни спорове с македонската страна.

 

"Аз наистина държа всеки участник да има свободата да отстоява своите позиции. Мога само да споделя, че вие чакахте долу 5 часа, в които категорично настоявах македонските българи да се впишат в Конституцията и това да бъде задължително условие за начало на преговори за присъединяване. Министър-председателят Петков, неговите министри и всички участващи партии, с изключение на една - ИТН, отхвърлиха това предложение и го приеха едва когато то дойде чрез президента Макрон", коментира Радев.

 

Той определи като показателно интервюто в британското издание "Гардиън", в което Кирил Петков заяви, че България би станала "мека държава", ако има служебно правителство.

 

"Първо, премиерът лично призна, че България изнася оръжие за Украйна. И, второ, в своето желание да уцели мен, той простреля г-жа Нинова, която оглавява комисията, която отговаря за издаване на разрешителни за това оръжие", отбеляза Радев.

Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени